'Restaurantkosten van 7.000 euro per maand bij Eurostation'
Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Foto: photo news
Bij de vastgoeddochters van de NMBS maakten werknemers restaurantkosten tot 7.000 euro per maand, aldus bevoegd minister Jacqueline Galant. 'Dit roept veel vragen op.'

Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) is 'tevreden' over de audit die Ernst & Young uitvoerde bij de vastgoeddochters van de NMBS. Dat zei ze deze ochtend op de radiozender RTL.

De audit bracht onder meer aan het licht dat bij de vastgoeddochters een restaurantfactuur bijeengetafeld werd voor meer dan honderdduizend euro. Daarnaast werd ook gewag gemaakt van dure hotelkosten in Cannes, dure vliegtickets in India en mogelijke belangenvermenging bij een project in Hasselt, zo berichtte De Standaard eerder.

Galant gaf op de radio bijkomende details over de audit vrij. 'Als u weet dat een beginnende treinbegeleider netto 1.500 per maand verdient, en een treinbestuurder ongeveer 1.600 euro, dan heb ik grote vragen als ik lees dat er mensen restaurantkosten maakten van 7.000 euro per maand.' Galant voegde er ook nog aan toe dat ze hoopt dat de NMBS gepaste maatregelen neemt.

Om de vraag of de voorzitter van de raad van bestuur, Jean-Claude Fontinoy, moet vertrekken, fietste ze handig heen. 'Of Pierre, Paul of Jacques nu voorzitter is van de NMBS, maakt mij niet uit. Zolang hij maar competent is en in het belang van het bedrijf handelt.'