Rechterhand Blatter betaalde 10 miljoen euro smeergeld
Valcke, op de foto links van Blatter Foto: AFP

Jérôme Valcke, de secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond, heeft volgens de Amerikaanse krant The New York Times transacties van tien miljoen dollar aan smeergeld gedaan. De krant citeert verschillende anonieme verantwoordelijken bij Amerikaanse instanties. Fifa ontkent zijn betrokkenheid, meer geeft de storting van 10 miljoen dollar toe.

De Fransman, bij de Fifa de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter, zou in 2008 10 miljoen dollar op een rekening gestort hebben die beheerd wordt door Jack Warner. Dat is de ex-voorzitter van de CONCACAF die eerder week nog officieel beschuldigd werd van het aannemen van smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika. De transactie van Valcke zou volgens bepaalde bronnen ‘een centraal element zijn in het omkoopschandaal binnen de Fifa, dat eerder al leidde tot de arrestatie van veertien personen.’

Fifa geeft in een persbericht de storting toe, maar stelt dat Valcke 'niet betrokken' is bij de zaak. De wereldvoetbalbond heeft een storting van 10 miljoen dollar uitgevoerd in 'het kader van de ontwikkeling van het voetbal in de Caraïben'. De secretaris-generaal Jérôme Valcke noch een andere hoge Fifa-verantwoordelijke zijn volgens Fifa betrokken bij de zaak. 

Nieuw onderzoek

Maandag is er in het intussen wijdverspreide Fifa-schandaal overigens nog nieuwe informatie opgedoken. Zo heeft het Braziliaans gerecht een onderzoek geopend naar Ricardo Teixeira, de ex-voorzitter van de Braziliaanse voetbalconfederatie (CBF) wegens het witwassen van geld en fraude. Hij was een van de leden van het Uitvoerend Comité van de Fifa die over de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 mochten stemmen. Zijn opvolger bij de CBF, José Marin Marin, werd woensdag in de rand van het Fifa-congres nog opgepakt omwille van zijn mogelijke betrokkenheid in de affaire.

De Paraguayaan Nicolas Leoz, de voormalige voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL, is in eigen land door het gerecht intussen onder huisarrest geplaatst. Ook hij wordt genoemd in de omkoopaffaire.