MeDirect kiest toch voor Belgische banklicentie
Foto: Bart Dewaele

Spaarbank MeDirect, die tot nu toe onder Maltese vlag voer, verwerft een Belgische banklicentie. Hoewel er voor de spaarder weinig verandert, is die Belgische verankering een belangrijke psychologische troef, schrijft De Standaard in de ochtendeditie.

Onlinebank MeDirect opereert vanaf nu onder een Belgische banklicentie. Tot nog toe opereerde het bedrijf onder een Maltese licentie, als bijkantoor van de Maltese Mediterranean Bank. ‘Juridisch gezien wordt de Belgische afdeling van MeDirect een volledig Belgische onderneming,’ licht ceo Xavier De Pauw toe. ‘We worden kortom een op zichzelf staande juridische entiteit, een bank naar Belgisch recht.’

Door het uitbouwen en juridisch verankeren van een volwaardige Belgische afdeling wordt een belangrijke psychologische drempel voor de Belgische spaarder en belegger geslecht, erkent De Pauw.

Totdat MeDirect onder zijn Belgische licentie opereerde, stond de Maltese overheid garant voor deposito’s tot 100.000 euro. Het daartoe bestemde compensatiefonds bevatte eind 2013 nauwelijks 18,4 miljoen euro, ruim onvoldoende om bij eventuele problemen echt soelaas te bieden.

‘Een Belgische bankgarantie biedt de Belgische spaarder rust, omdat die “bekend is”, in tegenstelling tot de “vreemde” Maltese garantie. Even belangrijk is dat je met een stevige Belgische verankering beter kunt inspelen op lokale vragen, met dank aan een uitgebreid Brussels team.’