Sigarettenfabrikanten veroordeeld tot schadevergoeding van 11 miljard euro
Foto: AFP

Drie grote sigarettenfabrikanten moeten een schadevergoeding van 15,5 miljard Canadese dollar (11,3 miljard euro) betalen aan meer dan een miljoen tabaksslachtoffers uit Québec. Dat heeft het hooggerechtshof van die Canadese provincie maandag beslist. Het gaat om een recordbedrag voor Canada.

De drie multinationals - Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges en Japan Tobacco International - werden schuldig bevonden op vier aanklachten. Onder meer ‘de verplichting om geen schade te berokkenen aan anderen’ werd niet nageleefd, zo oordeelde de rechter. De tabaksfabrikanten werd ook verweten dat ze hun klanten onvoldoende geïnformeerd hebben over de risico’s en de gevaren van het roken.

De uitspraak volgt na een juridische strijd die maar liefst zeventien jaar geduurd heeft. En mogelijk is de zaak nog altijd niet afgehandeld, want twee van de drie veroordeelde concerns hebben al aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan, meldt de zender CTV.

De veroordeling komt er op basis van twee groepsvorderingen, waarbij in totaal 1,02 miljoen inwoners van Québec betrokken zijn. Sommigen van hen roken al meer dan vijftig jaar.