Immuuntherapie werkt beter bij longkanker
Foto: BELGAIMAGE

Een experimenteel medicijn verdubbelt de levensverwachting bij een deel van de patiënten met longkanker. ‘Immuuntherapie werkt beter dan chemotherapie en is een stuk minder toxisch voor de patiënt.’ Dat zegt Bart Neyns, oncoloog bij het Brussels universitair ziekenhuis vandaag in De Standaard.

Neyns is in zijn nopjes over de resultaten van een experimentele behandeling met nivolumab (merknaam Opdivo, van Bristol Myers Squibb), van zeshonderd mensen met longkanker in Europa en de VS.

Gemiddeld leefden de patiënten, die eerder al een eerstelijnsbehandeling met chemotherapie hadden ondergaan, na de immuunbehandeling nog ruim een jaar. Dat is drie maanden langer dan met de klassieke tweedelijnsbehandeling (chemotherapie). Sommige patiënten deden het uitzonderlijk goed en leefden nog twintig maanden of langer.

Dat zijn spectaculaire resultaten voor een ziekte als longkanker, die met de klassieke aanpak een levensverwachting geeft van amper een jaar.

Nivolumab behoort tot een nieuwe klasse medicijnen die de natuurlijke immuunafweer van de patiënt mobiliseren tegen kanker. De middelen bewezen de voorbije jaren hun potentieel in de strijd tegen uitgezaaid melanoom, een kwaadaardige huidtumor die vroeger als nagenoeg onbehandelbaar gold, en worden nu bij andere tumortypes uitgetest.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig