De muziek op je smartphone beluister je best via een goede hoofdtelefoon óf een draadloze luidspreker. Die zijn er in alle soorten en maten, maar de kubusvormige SRS-X11 is wel héél compact. Klinkt dat eigenlijk nog wel een beetje?

Elke zijde van de SRS-X11 meet slechts 61 mm, maar met 215 gram is dit guitige bluetooth speakertje nog relatief zwaar. Een pluspunt, want bij luidsprekers duidt dat doorgaans op de aanwezigheid van degelijke componenten. Bouwkwaliteit en afwerking zijn sowieso prima bij deze Sony die trouwens verkrijgbaar is in vijf verschillende kleuren.

Handenvrij bellen

Bovenop de kubus ontwaren we naast de aan/uit-knop en de volumetoetsen ook een knop om de speakerphonefunctie te actieven. Die stelt je in staat om inkomende telefoontjes aan te nemen waarna je – via het ingebakken microfoontje – handenvrij een gesprek kan voeren. Best handig, maar goed, je koopt een luidspreker als deze natuurlijk in de eerste plaats voor de muziek.

Om een draadloze verbinding te maken met je smartphone annex muziekspeler heb je de keuze uit de klassieke bluetooth pair-methode of NFC (Near Field Communication). Beschikt je telefoon ook over die feature, dan volstaat het om beide toestellen eventjes tegen elkaar te houden. Via de 3,5 mm audio-ingang aan de achterzijde is het trouwens ook mogelijk om je muziekspeler bekabeld in de SRS-X11 te pluggen.

Een plus een is stereo

Hoewel de SRS-X11 beslist niet slecht presteert voor zo’n petieterige luidspreker (in feite één full-range speaker van 10 Watt) kan de sound ons toch niet helemaal bekoren. Muziekstukken klinken over het algemeen een beetje dof, alsof er iemand een (weliswaar dunne) theedoek over de luidspreker heen heeft gegooid. Met de equaliser van je smartphone kan je dat wel een tikkeltje corrigeren (wij gebruikten de Treble booster-preset van Deezer), maar helemaal juist krijg je het niet. Naar de oorzaak hoeven we niet ver te zoeken: dit is gewoon de tol van de miniaturisering.

Een eigenschap die niet onvermeld mag blijven, is dat je twee SRS-X11 speakers draadloos aan elkaar kan koppelen. In combinatie met een smartphone of tablet klinkt dat vooral veel luider (‘doubled power’), maar wanneer je je muziek vanaf een computer streamt kan je ook kiezen voor een onvervalste stereo-opstelling met een linker- en rechterkanaal. Een andere troef is de autonomie: op één laadbeurt zingt deze kubus het tot wel twaalf uur uit.

De SRS-X11 heeft een richtprijs van € 85 en wordt geleverd met USB-oplaadkabel en draagkoord.