Griekse premier: ‘Nog geen akkoord door absurde eisen’
De Griekse premier Alexis Tsipras. Foto: EPA

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft in een opiniestuk hard uitgehaald naar de EU, de ECB en het IMF, de voornaamste schuldeisers van zijn land. Een akkoord over Griekse hervormingen in ruil voor nieuwe noodhulp lijkt daarmee nog veraf.

Dat de onderhandelingen nog geen akkoord hebben opgeleverd, ligt volgens de Griekse premier niet aan de ‘vermeende onverzettelijke, compromisloze en onbegrijpelijke houding van de Grieken’.

‘Het ligt aan de hardnekkigheid van bepaalde institutionele actoren om absurde voorstellen in te dienen en die helemaal onverschillig zijn tegenover de recente democratische keuze van het Griekse volk’, zo schrijft hij.

Volgens de Griekse premier is zijn regering wel degelijk bereid om compromissen te maken, bijvoorbeeld over privatiseringen. Maar vooral de hervorming van de pensioenen en de arbeidsmarkt blijven hete hangijzers.

Tijd dringt

De uithaal van Tsipras komt twee dagen nadat Griekenland had aangekondigd dat een akkoord nabij was. Maar dat lijkt dus niet het geval, hoewel de tijd dringt. Verschillende analisten geloven dat Griekenland en zijn schuldeisers deze week een akkoord moeten bereiken om een Grieks bankroet te vermijden.

Een akkoord is immers een voorwaarde voor de vrijmaking van de laatste 7,2 miljard euro van het lopende hulpprogramma voor Griekenland. Vrijdag moet Athene 300 miljoen euro aan het IMF terugbetalen. Twee weken later volgt nog eens 1,2 miljard. En tegen het einde van de maand loopt de verlenging van het noodhulpprogramma af.

Verschillende Griekse ministers lieten eerder al weten dat de schatkist aan het opdrogen is en dat het terugbetalen daarom moeilijk wordt.

Enkele uren nadat het stuk van Tsipras in Le Monde was verschenen, volgde een telefonische gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Zij verklaarden dat het overleg constructief was verlopen.