Paus aanvaardt ontslag aartsbisschop Léonard
Foto: pol de wilde-corelio

Paus Franciscus heeft het ontslag van aartsbisschop Léonard aanvaard. Dat meldt Tommy Scholtes, persverantwoordelijke van de bisschoppenconferentie.

Aartsbisschop André-Joseph Léonard is 75 jaar geworden. Volgens het kerkelijk recht moest hij dan zijn ontslag bij de paus aanbieden. Die heeft dat na zo’n drie weken aanvaard.

Léonard blijft wel in functie tot zijn opvolger is aangeduid. Maar zijn opvolging zal wellicht een pak sneller gaan dan bij Danneels, die daar twee jaar op moest wachten.

 

'Bij Léonards voorganger, kardinaal Danneels, heeft het anderhalf jaar geduurd vooraleer de paus het ontslag heeft aanvaard. Dus ja, bij Léonard is die beslissing inderdaad bijzonder snel genomen.' 'Hoe lang het nu zal duren eer er een opvolger is onduidelijk. Er bestaan geen formele regels daarover. De vorige keer werd na één maand bekend dat Léonard Danneels ging opvolgen. Maar de Belgische bisschoppen hebben bijvoorbeeld wel bekomen dat de naam van de gezant voor de grote synode van de Kerk komend najaar nog niet moest worden ingevuld.'
Dominique Minten
Buitenland

 

 

Bonny heeft beste kaarten

Wie de opvolger van Léonard wordt, is nog onduidelijk. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, heeft de beste kaarten: populair, ook bij niet-gelovigen, door zijn progressieve ideeën. Een mogelijk alternatief is Jozef De Kesel, bisschop van Brugge.

Ook de twee bisschoppen met een Sant’Egidio-stempel – Jean-Pierre Delville van Luik en Leon Lemmens, hulpbisschop in het aartsbisdom – worden genoemd. Hun sociaal profiel past helemaal bij paus Franciscus.

Léonard was vijf jaar geleden duidelijk de keuze van de vorige paus, Benedictus. Bij de huidige paus Franciscus ligt hij niet echt in de bovenste schuif wegens te conservatief. Na zijn pensioen zou hij eerst naar een abdij in Marche-les-Dames verhuizen en daarna ‘zijn diensten verlenen’ aan een bedevaartsoord.