Fyra-commissie: ‘Italiaanse treinfabrikant maakte steeds dezelfde fouten’
Foto: Felix Kalkman

De Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda maakte bij de productie van de Fyra-treinen steeds dezelfde fouten, werkinstructies werden regelmatig niet gevolgd en problemen werden lange tijd niet opgelost. Op het moment dat de treinen de fabriek in Italië verlieten, zaten er nog te veel fouten in de trein.

De flitstrein zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, maar was veel te laat klaar en moest na een paar weken alweer van het spoor omdat er veel mis mee was. De parlementaire commissie in Den Haag zoekt uit hoe het zover kon komen.

Maandag kwam Tinus Jonckers aan het woord. Jonckers werkte bij Lloyd’s Register Rail Europe en zag namens NS Financial Services Company (NSFSC) toe op de bouw van de Fyra in de fabriek van AnsaldoBreda. NSFSC is de NS-dochter die de treinen kocht.

‘200 tot 250 afwijkingen’

Op het moment dat de Fyra-treinen van Italië naar Amsterdam kwamen, zat er veel meer fouten in dan normaal is. Het ging om 200 tot 250 afwijkingen. De fouten die Jonkers en zijn collega’s vaststelden, werden met grote vertraging opgelost, of kwamen terug als er weer nieuwe mensen aan de treinen gingen werken. Het ging dan bijvoorbeeld om kabels die niet goed werden gelegd of om slechte laswerken. De inspecteurs kwamen regelmatig fouten tegen die de fabrikant ook al had kunnen oplossen.

Jonkers hekelde de instelling van AnsaldoBreda. ‘Het verantwoordelijkheidsgevoel, de zelfcontrole, was anders dan bij andere leveranciers. Dat zou veel beter gekund hebben.’ De inspecteur noemde zijn werk in Italië frustrerend. ‘Ik had soms wel het gevoel dat we aan het lijntje werden gehouden.’