‘Draag een minirok op 6 juni’
Foto: Photo News

Een paar duizend vrouwen roepen op om zaterdag 6 juni een minirok te dragen. Ze startten op Facebook het evenement ‘Internationale dag van de minirok’. Daarmee reageren ze op de populaire Algerijnse Facebookgroep ‘Be a man’. Die zegt dat echte mannen beslissen wat vrouwen dragen.

Vorige week startte in Algerije de onlinecampagne ‘Wees een man en sluier je vrouwen’. Die zegt dat echte mannen beslissen wat vrouwen dragen. De pagina, die ondertussen offline werd gehaald, verzamelde onmiddellijk duizenden ‘likes’. Als bewijs van hun ‘man zijn’ postten mannen op de pagina foto’s van hun familie in conservatieve kledij. Op die manier beschermen ze hun vrouwen voor ongewilde aandacht, klinkt het op de pagina.

De campagne in Algerije stuitte echter onmiddellijk op kritiek van het progressievere buurland Tunesië. Seculiere activisten lanceerden als tegenreactie de ‘Internationale dag van de minirok’ op 6 juni. De initiatiefnemers vragen alle vrouwen uit Tunesië en de rest van de wereld een minirok te dragen en een foto op internet te plaatsen. ‘Alleen zo kunnen we protesteren tegen absurde gedachtegangen zoals die in Algerije’, zeggen de organisatoren.

‘We moeten vechten tegen de overname van de pro-islamieten’, zegt Rachid ben Othman, initiatiefnemer van het evenement. Een andere organisator voegt toe: ‘Zij hebben voor een sluier gekozen, wij kiezen voor de minirok. De minirok bestaat al langer dan de sluier in Tunesië.’