Geen subsidies meer voor kwetsbare poetshulpen
Foto: Lisa Van Damme; LVD

De dienstenchequebedrijven die extra subsidies krijgen voor kwetsbare doelgroepen, zitten in de problemen. Vlaanderen wil de voorheen federale subsidies voor begeleiding van werknemers niet uitkeren omdat de cumulatie met dienstencheques niet mag van Europa. Volgens de koepel lokale diensteneconomie zijn zo in heel Vlaanderen tot drie- tot zesduizend jobs bedreigd, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Poetshulpbedrijven die werken met laaggeschoolden, alleenstaande moeders zonder netwerk, mensen die minder begaafd zijn of die de taal niet goed beheersen, trekken aan de alarmbel. Normaal ontvangen ze zogenaamde SINE-middelen (sociale inschakelingseconomie) om dat personeel goed te begeleiden. Maar dienstenchequebedrijven waarvan de SINE-vergunning afloopt, hoeven volgens het kabinet van minister van Sociale Economie Liesbeth Homans (N-VA) geen nieuwe subsidies te vragen. Bedrijven die vorig jaar hun erkenning hebben verlengd, zitten nog een aantal jaren veilig.

'We wachten op een impactanalyse. Voorlopig kunnen die vergunningen die aflopen dus niet worden verlengd', zegt Jan van der Vloet, de woordvoerder van Homas. 'De combinatie van dienstencheques en SINE-subsidies mag gewoonweg niet van Europa.'