Andy Lefevere autoritair in ORC Canal Rally
Foto: VDB

West-Vlaming Andy Lefevere heeft zondag op een autoritaire manier de ORC Canal Rally in Oostrozebeke gewonnen. Die rally telt mee voor het regionale VAS-kampioenschap. In zijn Mitsubishi Lancer Evo X was hij ruim een halve minuut sneller dan de Subaru Impreza WRC van Pol Lietaer. Victorien Heuninck werd derde in zijn Mitsubishi Lancer Evo IX, op bijna twee minuten van de winnaar.

Lefevere liet vanaf de eerste proef zien wie de te kloppen man was. Hij klokte meteen een besttijd, nam de kop en stond die nooit meer af. In moeilijke weersomstandigheden probeerde Lietaer, die in extremis zijn nieuwe Subaru Legacy aan de kant hield en van start ging met de Impreza WRC, het tempo te volgen. Lefevere bouwde echter stelselmatig zijn voorsprong uit. Victorien Heuninck nestelde zich meteen achter het kopduo en boekte zo een mooie podiumplaats.

Bij de historics won Wim Decock al even autoritair. Hij werd in zijn Porsche 911 zelfs zesde algemeen. Thomas Vautherin had lang uitzicht op de tweede plaats, maar moest opgeven, waardoor Pieter-Jan Maeyaert (Ford Escort) en Danny Kerckhof (BMW E21) mee op het podium mochten.

Binnen twee weken staat de volgende VAS-manche, de Rally van Wervik, op het programma. Traditiegetrouw warmen veel teams zich daar op voor de Kenotek Ypres Rally, de belangrijkste afspraak van het Belgische rallyseizoen. De organisatie is nu al zeker van de komst van de ERC Juniors Marijan Griebel en Emil Bergkvist, alle twee aan het stuur van een Opel Adam R2.