Dries Mertens en Napoli grijpen naast Champions League na zinderende topper
Foto: EPA

Dries Mertens zal volgend seizoen niet aantreden in de Champions League met zijn club Napoli. Op de laatste speeldag van de Serie A speelde het een rechtstreeks duel om het kampioenenbal tegen Lazio Roma, maar het liep op een pijnlijke 2-4 nederlaag. De zinderende topper werd gekruid met twee rode kaarten, één penalty en meer plotwendingen dan de gemiddelde film van Hitchcock.

Dries Mertens en Napoli hadden vooraf maar één opdracht tegen Lazio Roma: winnen. De stad uit het Zuiden van Italië telde drie punten achterstand op de hoofdstedelingen, maar kon in een rechtstreeks duel om de derde plek mits een zege langszij komen. Doordat in Italië niet het doelpuntensaldo of het aantal gewonnen wedstrijden, maar wel de onderlinge duels tellen bij een gelijk puntenaantal, zou Napoli door een driepunter aan de derde plek en het bijhorende Champions League-ticket komen. Daarvoor deed het beroep op Rode Duivel Dries Mertens, die in de basis startte. Bij Lazio ontbraken de geblesseerde Lucas Biglia (ex-Anderlecht) en de Belg Luis Pedro Cavanda.

Na een lange studieronde was de eerste goede kans voor de thuisploeg. Gonzalo Higuain speelde in één tijd diep op de doorgelopen José Callejon, die de buitenspelval omzeilde maar oog in oog met doelman Marchetti de bal slapjes voorlangs zette. Een dure misser, want nauwelijks tien minuten later waren Mertens en co. op achtervolgen aangewezen. Lazio-middenvelder Marco Parolo kreeg de bal vanop ruim twintig meter voor zijn voeten en zette er zijn zware linker tegen. Na een ware biljartstoot - via de knie van Inler, de hand van doelman Andujar en de onderkant van de lat - zeilde het leer heerlijk in de verste hoek binnen.

Comeback na rust

Napoli probeerde de bakens te verzetten, maar kreeg op slag van rust het deksel op de neus. Aanvallende middenvelder Antonio Candreva plaatste een versnelling vanop de eigen helft, kreeg de bal perfect binnendoor gespeeld en werkte alleen voor Andujar koeltjes af: 0-2, de Napolitanen moesten nog drie keer scoren wilde het toegang krijgen tot de Champions League. Het thuispubliek liet van zich horen en trakteerde de blauwhemden op een flink fluitconcert.

Ook na de koffie bleef Napoli zonder al te veel overleg spelen, maar bij de eerste goede actie sloeg de vlam meteen weer in de pan. Callejon werd slim vrijgespeeld en vond vanop de achterlijn Higuain, die op een meter van doel niet meer kon missen. 2-1, de Napolitanen gooiden er meteen volop de beuk in. Twee minuten later stond het al bijna 2-2. Na een snelle tegenaanval kwam Dries Mertens alleen voor Marchetti. De Rode Duivel schoof de bal met zijn mindere linker knap voorbij de Lazio-doelman, maar de Nederlandse verdediger Stefan de Vrij slaagde er nog in een zeker doelpunt van de lijn weg te glijden.

Dubbele rode kaart

Plots ontwikkelde Napoli een hels tempo, Lazio zag alle kleuren van de regenboog. Callejon besloot op Marchetti, Mertens stichtte gevaar met enkele venijnige voorzetten. Doelpuntenmaker Parolo liet zijn team in de steek door een domme tweede gele kaart te pakken na een charge op David Lopez en ineens stonden de Napolitanen met elf tegen tien. Het stadion kolkte en de 2-2 kon niet uitblijven: Mertens profiteerde van balverlies bij Lazio, glipte knap zijn mannetje voorbij en legde de gelijkmaker panklaar voor de voet van Higuain met een loepzuivere assist.

Lazio leek ten dode opgeschreven, maar de partij had meer plotwendingen dan de gemiddelde Hitchcock-klassieker. Napoli-verdediger Faouzi Ghoulam, op het WK nog tegenstander van de Rode Duivels, pakte twee gele kaarten op een tijdspanne van drie minuten. De eerste voor een smerige overtreding op Filip Djordjevic, de tweede voor een niemendalletje waarbij hij gewoon de bal afblokte. Maar ook met tien tegen tien bleef Napoli maar komen. Lulic haalde Maggio onderuit op de rand van het strafschopgebied, ref Rocchi wees ietwat verrassend naar de penaltystip. Higuain kon de miljoenen van het kampioenenbal al ruiken bij zijn aanloop, maar de Argentijn knalde zijn kans op een zuivere hattrick hoog in de tribunes.

Pijnlijk verdict voor Napoli in slotminuten

Die penaltymisser leek het geloof te doen breken bij Napoli, dat wel nog dicteerde, geen tempo meer kon maken. Vijf minuten voor tijd maakte Lazio een doelpunt uit één van de weinige keren dat het aan de overkant kwam. Maggio tackelde een bal ongelukkig in de loop van de ingevallen spits Onazi en die legde fijntjes de 2-3 tegen de touwen. Bij Napoli gingen de kopjes naar beneden en in blessuretijd profiteerde niemand minder dan Miroslav Klose nog van een onoplettendheid achterin om de 2-4 te maken. De Duitser kopte een vrije trap simpel aan de tweede paal in doel.

Lazio Roma haalt zo het felbegeerde Champions League-ticket binnen. Doordat Fiorentina nog won van Chievo (3-0), zakt Napoli op de laatste speeldag van de Serie A zelfs nog naar de vijfde plek. Daardoor zal het volgend jaar in de Europa League uitkomen.