Oostende op één zege van basketbaltitel na logische overwinning tegen Bergen
Foto: Rudy DECLERCK

Oostende nam revanche voor de nederlaag van vrijdag in Bergen. Dat maakt dat de kustploeg in de finale van de play-offs (Scooore!League, best of five) een 2-1 op zak heeft. De ploeg van coach Dario Gjerja is meteen op schema voor een vierde opeenvolgende titel. Oostende heeft nu twee kansen om die zestiende landstitel (record in de Belgische basketbalgeschiedenis, Racing Mechelen vijftien titels, red.) te veroveren: woensdag in de Mons Arena en eventueel zaterdag in een beslissende vijfde wedstrijd in de eigen Sleuyter Arena.

De start van de wedstrijd kende omwille van problemen aan het scorebord een half uur vertraging. Reglementair ontsnapte Oostende net aan een forfaitnederlaag.

Langs Justin Cage nam Bergen in de studieronde de beste start (5-7). Vroege foutenlast van Jason Love en Austin Nichols zorgde voor problemen bij de Henegouwers. Mateusz Ponita was met 11 punten de bewerker van de 16-14 voorsprong van Oostende. Met een bom van Dominique Archie on the buzzer had de kustploeg na het eerste kwart een 25-18 beet.

Onder impuls van Niels Marnegrave en de met een flitsende dunk uitpakkende Jared Berggren had Oostende in het tweede kwart snel een 31-23 voorsprong op zak. Lekker Belgisch en met ook punten van Jean Salumu bleven de West-Vlamingen domineren: 37-27. Een pittig duel werd in de slotfase van de eerste helft bitsig en na de derde fout van Jason Love op Mateusz Ponitka werd een opstootje gelukkig in de kiem gesmoord. Bergen remonteerde naar 37-31, maar Pierre-Antoine Gillet antwoordde met een driepunter en de kustploeg trok de kleedkamer in met een 47-37 voorsprong halfweg. Jared Berggren legde met een dunk en bonus de ruststand vast.

Oostende schroefde de defense in het derde kwart nog wat aan en had snel een twintiger beet: 57-36. In een sfeervolle Sleuyter Arena was het jammer dat referee Samir Krehic niet echt lekker in de partij zat. Zijn collega Mathieu Bayot voelde dan weer de partij traditioneel niet goed aan. Dat maakte uiteraard de zaak niet van Oostende dat heerlijk doordrukte naar 69-49.

Een overbodig slotkwart bracht uiteraard geen gevaar meer voor Oostende. De kustploeg ging op zijn elan verder en realiseerde na 79-58 dan ook een verdiende overwinning. Woensdag kent de apotheose van de finale van de Scooore!League in de Mons Arena met de vierde wedstrijd zijn vervolg. Uitkijken dus of Bergen de tussenstand op 2-2 brengt, of Oostende dan al de titel pakt?

Oostende-Bergen 83-66

Oostende: Berggren 7-9, Serron 5-3, Marelja 0-2, Marnegrave 6-4, Archie 3-2, Gillet 3-0, Salumu 6-3, Ponitka 13-3, Boukichou 0-0, Djordjevic 4-1, Prince 0-7, Muya 0-2,

Bergen: Bosco 6-7, Smith 8-3, Love 1-1, Cage 4-2, Skeen 0-0, Battle 8-4, Gorgemans 5-2, Nichols 5-5, Lasisi 5-0

Kwarts: 25-18, 22-16, 22-15, 14-17