Drie militairen en twee burgers gedood in separatistische oosten
De hele regio is getekend door het aanslepend conflict. Foto: EPA

Drie Oekraïense soldaten en twee burgers zijn de afgelopen 24 uur gedood in het pro-Russische oosten van Oekraïne, waar de gevechten over de hele frontlijn heviger geworden zijn. Dit hebben de Oekraïense autoriteiten zondag gemeld.

Twee militairen sneuvelden zondag in een gevecht in Marinka, dat onder controle van de Oekraïense troepen staat en op 30 kilometer van het rebellenbolwerk Donetsk ligt, zei een legerwoordvoerder ter plaatse.

In de naburige rebellenregio Loehansk raakte een Oekraïense soldaat dodelijk gewond in een gevecht met rebellen bij het dorp Troïtské, meldde de gouverneur van Loegansk, Guennadi Moskal. Een 55-jarige man en zijn 14-jarige zoon liepen in Stanitsa Luganskaya in deze regio op een handgemaakte mijn en waren op slag dood.

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de toestand in het oosten van Oekraïne opvolgt, nemen de schendingen van het staakt-het-vuren toe. In het conflict vielen sinds april 2014 bijna 6.300 doden, overwegend burgers.