Bart Swings wint skeelermarathon Rennes met veel overmacht
Foto: BELGA

Bart Swings heeft zondag in Rennes een marathon skeeleren met overmacht gewonnen. Op een kletsnatte asfaltronde kwam Swings alleen aan.

De 24-jarige skater herhaalde het kunststukje van vorig jaar. Ook toen liet hij het niet op een sprint aankomen. In 2011 was Swings eveneens de snelste geweest. Aan het parcoursrecord (1u00:35 van 2011) kwam hij onder vrijwel continu aanhoudende regen echter lang niet toe. Swings moest het dit keer voorzichtig aan doen.

De wedstrijd in Rennes, die geldt voor het klassement om de World Inline Cup, is doorgaans een snelle wedstrijd. De 2,7 kilometer lange ronde met start en finish op de Esplanade Charles de Gaulle, is volledig geasfalteerd. Maar op het natte wegdek ging menig skater in de scherpe bochten onderuit.

Achter Swings eindigde de Fransman Ewen Fernandez, de winnaar in 2013 die vorig najaar in Argentinië een wereldtitel behaalde, als tweede. Twee jaar geleden ging het tweetal, toen nog ploeggenoten bij Powerslide, gelijk op. Dinsdagavond was Swings teruggekeerd uit Cali, waar hij als sparringpartner voor de sterke Colombianen fungeerde en twee races won.

Binnen twee weken is Swings present in Dijon, waar een vergelijkbaar feestje wordt gevierd. Hij ziet de marathons voornamelijk als een degelijke voorbereiding op de strijd om de Europese titels, die in juli in Oostenrijk op het spel staan.

Bij de vrouwen zegevierde de Française Juliette Pouydebat in Rennes, voor de Poolse Aleksandra Goss. Sabrina Gaudesaboos werd op dik drie minuten vierde.

Uitslagen:

MANNEN

1. Bart Swings (Bel) 1u07:39.814

2. Ewen Fernandez (Fra)

3. Martin Ferrie (Fra)

...

5. Maarten Swings (Bel)

56. Ferre Spruyt (Bel)

VROUWEN

1. Juliette Pouydebat (Fra) 1u21:18.019

2. Aleksandra Goss (Pol)

3. Clémence Halbout (Fra)

4. Sabrina Gaudesaboos (Bel)