Charleroi heeft het laatste Europese ticket gepakt. Het klopte KV Mechelen met 2-0 in de barrages voor Europa nadat het de heenmatch met 2-1 had verloren. Charleroi wist een overvloed aan kansen pas te verzilveren in de laatste twintig minuten via goals van Stergos Marinos en Dieumerci Ndongala. In een intense slotfase schonk Dalibor Veselinovic KV Mechelen nog bijna onverhoopt verlengingen, maar hij liet de wenkende kans liggen.

KV Mechelen moest een 2-1 voorsprong gaan verdedigen op Mambourg en trainer Jankovic liet daarvoor Jens Naessens verrassend aan de kant ten voordele van de jonge Pool Rafal Wolski. Verdedigen en op een 0-0 azen leek het credo voor Malinwa, maar het werd algauw met de rug tegen de muur gedrukt door een enthousiaste thuisploeg.

Kalifa Coulibaly, Damien Marcq en weer Coulibaly waarschuwden de bezoekers tot drie keer toe, maar op het halfuur was het pas echt alarmfase rood. Stergos Marinos kreeg veel ruimte om de bal vanop zijn rechtsbackpositie voor de pot te gooien, doelman Wouter Biebauw grabbelde er half naast waardoor Clément Tainmont plots vrij kon inkoppen op een leeg doel. KVM-kapitein Seth De Witte was echter bij de pinken en kon de bal nog net van de lijn koppen. Twee minuten later stond het weer bijna 1-0. Ndongala kopte op de benen van Biebauw, de rebound werd door verdediger Sébastien Dewaest nogal onbeholpen over doel geknald.

Kebano met onwaarschijnlijke misser

KV Mechelen, dat helemaal niets had laten zien in de eerste helft, moest na de koffie dringend uit een ander vaatje gaan tappen. De tweede helft ging echter gewoon verder zoals de eerste geëindigd was, met druk en een overvloed aan kansen voor de thuisploeg. Al na vijf minuten in de tweede helft mochten Dieumerci Ndongala en Neeskens Kebano op het Mechelse doel afstormen. De eerste gaf netjes af, maar Kebano slaagde erin de bal voor het lege doel nog naast te mikken. Binnen de vijf minuten mochten er nog twee stevige kansen genoteerd worden namens de thuisploeg: Coulibaly kopte nipt naast, Kebano besloot snoeihard naast het doel van Biebauw.

KVM kreeg pas even zuurstof toen Glenn Claes op het uur zijn opwachting maakte. De youngster stond nog maar net op het veld toen hij naar binnensneed en Charleroi-doelman Penneteau tot zijn eerste (!) redding van de partij dwong. Even later stonden de Mechelaars zelfs bijna op een onverhoopte voorsprong. Een mislukte trap van Ibrahima Cissé werd aangelopen door Sofiane Hanni, die de bal met meer geluk dan wijsheid over Penneteau verlengde. De bal viel echter op het dak van het doel.

Veselinovic mist in minuut 93 kans op verlengingen

Maar net op dat moment sloeg Charleroi toe. Kebano werd vrijgespeeld op rechts, krulde de bal heerlijk met buitenkantje rechts voor en de meegekomen Marinos kopte de bal onhoudbaar in doel: 1-0, een oververdiende voorsprong voor de Karolo’s. Daarop volgde twintig minuten steriele druk van KVM, dat in de slotfase Ndongala moest laten lopen. De snelle aanvaller van Charleroi trapte de botsende bal knap overhoeks in doel en velde zo het vonnis voor KV Mechelen, dat in blessuretijd Edin Cocalic nog verloor met een tweede gele kaart. In minuut 93 tekende Dalibor Veselinovic nog voor dé kans van de match voor de Maneblussers door een voorzet helemaal alleen via de grond over het doel te koppen. Meteen daarna volgde echter het laatste fluitsignaal van ref Bart Vertenten.

Zo gaat het laatste Europese ticket naar een sterk Charleroi. KV Mechelen kan terugblikken op een knap seizoen, maar houdt daar na een terechte nederlaag in het Zwarte Land niets aan over.

Belangrijkste fases:

8’ Daar is Charleroi een eerste keer. Ndongala trekt voor, maar niemand kan bij de bal. N’Ganga pikt op en zet voor, Coulibaly kan er net z’n teen niet tegenzetten. KV Mechelen is gewaarschuwd!

10’ Een afvallende bal komt voor de voeten van Damnien Marcq. Die aarzelt niet en haalt verschroeiend uit, Biebauw ziet het leer maar net over zoeven.

21’ Wolski infiltreert goed in de zestien, maar talmt erg lang. Bij Charleroi kunnen ze de bal na enig geklungel toch wegwerken.

22’ De thuisploeg reageert meteen: een kopbal van Coulibaly wordt door Biebauw onschadelijk gemaakt.

28’ Marinos krijgt weer heel wat tijd om voor te zwiepen, Biebauw zit er half naast waardoor Tainmont vrij kan inkoppen. Seth De Witte haalt de bal van de lijn. Grootste kans tot nu toe!

30’ Ndongola kan een voorzet vrij inkoppen, Biebauw kan nog redding brengen met een voetveeg. De rebound komt voor de voeten van Dewaest. Die kan z’n hoek uitkiezen, maar besluit erg knullig over.

51’ Charleroi lijkt er eindelijk 1-0 van te gaan maken. Ndongala en Kebano mogen alleen op Biebauw af. Die eerste legt altruïstisch af, Kebano slaagt er in de bal nog naast te krijgen. Alsof de duivel er mee gemoeid is!

54’ Het houdt maar niet op: Coulibaly torent boven iedereen uit en kan knikken. Zijn kopbal verdwijnt maar net naast de paal.

58’ Neeskens Kebano blijft zich wel tonen. Nu schiet hij van in een scherpe hoek hard naast.

61’ De pas ingevallen Claes schakelt Martos uit en haalt uit met links. Penneteau - tot nu toe werkloos - moet een hoekschop toestaan. Die plukt de Charleroi-doelman soeverein.

68’ Mechelen maakt nog eens de oversteek. Een voorzet-schot van Cissé wordt door Hanni maar enkele centimeters over doel verlengd.

69’ GOAL! Het is eindelijk zover voor Charleroi! Een prima counter komt bij Kebano terecht. Die zet heerlijk voor met buitenkant rechts, aan de tweede paal duikt Marinos op. Die kopt staalhard binnen en doet Mambourg ontploffen: 1-0!

89’ GOAL! Het is over en uit voor KV Mechelen. Dieumerci Ndongala trapt Charleroi de zevende hemel in: 2-0!

90+1’ RODE KAART! Edin Cocalic van KV Mechelen krijgt een 2e keer geel en dus rood.