Irak verloor 2.300 Humvees bij val Mosoel
Foto: REUTERS

De Iraakse troepen hebben bij hun aftocht uit Mosoel in juni vorig jaar liefst 2.300 Humvees verloren. Dat heeft premier Haider al-Abadi zondag erkend.

In juni vorig jaar sloegen Iraakse soldaten in de noordelijke stad Mosoel halsoverkop op de vlucht voor de snel oprukkende strijders van Islamitische Staat. 'Bij de val van Mosoel hebben we heel wat wapens verloren', gaf Abadi zondag toe in een gesprek met de openbare zender Iraqiya. 'Alleen al in Mosoel hebben we 2.300 Humvees verloren'.

De financiële schade voor Bagdad was uiteraard immens. De prijs van een Humvee varieert in functie van de uitrusting, maar vorig jaar gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog goedkeuring aan een mogelijke verkoop van 1.000 gepantserde en bewapende Humvees voor een bedrag van 579 miljoen dollar.

Daarnaast heeft de exodus uit Mosoel ook de slagkracht van IS uiteraard beduidend versterkt. De soennitische jihadisten hebben de voertuigen sindsdien al meermaals gebruikt voor zelfmoordaanslagen. Ze maakten ook belangrijke hoeveelheden wapens, munitie en andere uitrusting buit, evenals achtergelaten legeruniformen.

IS heeft in minder dan een jaar grote delen van het Iraakse grondgebied veroverd. Met hulp van sjiitische milities heeft het Iraakse leger de voorbije weken wat terrein heroverd in provincies ten noorden van Bagdad, maar het regeringsleger kreeg ook een flinke klap te verwerken toen Ramadi, de hoofdstad van de provincie Al-Anbar, midden mei in handen viel van IS.