Antwerpen, Zwijndrecht, Burcht en Kruibeke hebben weer stroom
Foto: Photo News

Sinds 18.45 uur is er opnieuw stroom op de Antwerpse linkeroever en de gebieden eromheen. Dat meldt distributienetbeheerder Eandis. Iets voor 16.30 uur was de elektriciteit uitgevallen. Stelselmatig werd stroom vanuit andere stations naar het getroffen gebied omgeschakeld.

Om iets voor half vijf zondagmiddag gebeurde er een kortsluiting in het transformatorenstation in Burcht, zegt Jean-Pierre Blomme, de woordvoerder van Eandis. ‘Dat is het kloppend hart van het hele gebied’, aldus Blomme. Door de storing zaten heel Antwerpen Linkeroever, Zwijndrecht, Burcht en delen van Beveren, Kruibeke en Melsele zonder stroom.

‘Onze mensen zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan’, zegt Blomme. ‘De eerste opdracht is dan zorgen dat de mensen weer elektriciteit hebben.’ Dat is niet zo eenvoudig, want de technici moeten van schakelkast naar schakelkast rijden om die allemaal weer op te zetten. Dat moet omzichtig gebeuren om ervoor te zorgen dat er niet meer problemen komen.

Tram onder de Schelde

Blomme schat dat duizenden gezinnen zonder elektriciteit zaten. Door de algemene uitval werkten verkeerslichten niet meer en was er ook geen tramverkeer mogelijk tussen Linkeroever en de Groenplaats. Volgens de politie kwam één tram onder de Schelde tot stilstand, waarop de brandweer opgeroepen werd. Die heeft de inzittenden zonder problemen en kalm kunnen evacueren. De Lijn moest pendelbussen inleggen tussen de stations Diamant en Van Eeden, alsook tussen Van Eeden en Zwijndrecht.

Rond half zes had Antwerpen Linkeroever weer stroom. Een uurtje later, om iets voor half zeven, werden ook Zwijndrecht en Burcht weer aangeschakeld. Daarna was het de beurt aan de getroffen straten in het Waasland. Ook het tramverkeer is intussen hervat.

Nog volgens de politie ging op een aantal plaatsen het inbraakalarm af en kwamen acht mensen tijdelijk vast te zitten in een lift. Het spoorverkeer tussen Antwerpen en Sint-Niklaas lag door de panne een tijdje stil en een aantal overwegen gingen automatisch dicht, wat voor verkeershinder zorgde.

Wie vragen heeft, kan terecht op de website van Eandis.