De Libische tak van de terreurgroep Islamitische Staat heeft de 'oorlog' verklaard aan de machtige coalitie van milities die de Libische hoofdstad Tripoli controleert, nadat IS een zelfmoordaanslag had opgeëist waarbij vijf strijders van de milities werden gedood.

Een kamikaze, volgens IS een Tunesiër, heeft zichzelf in een auto opgeblazen 'bij een controlepunt aan een toegang tot Dafiniyah' ten oosten van Tripoli, zei een woordvoerder van de milities van de coalitie Fajr Libya.

Bij de aanslag, rond 5 uur plaatselijke tijd, werden vijf militieleden gedood en raakten zeven anderen gewond, volgens een balans van het Libische persbureau LANA, dat bij de autoriteiten in Tripoli aanleunt. Die worden niet erkend door de internationale gemeenschap.

Verantwoordelijk

IS stelde zich op Twitter verantwoordelijk voor de aanslag. De jihadistische organisatie waarschuwde de milities van Fajr Libya zondag dat ze zich moesten klaarmaken voor de 'oorlog'.

De Libische regering die door de internationale gemeenschap erkend wordt, beloofde zaterdag 'alles in het werk te stellen om Sirte en zijn luchthaven te heroveren op de terroristen'. Volgens de regering wil IS de olievelden bij Sirte veroveren 'om zijn operaties te financieren'. Ze vroeg aan de internationale gemeenschap wapens te leveren om dat 'plan te bestrijden'.