Opnieuw verdachtmakingen omtrent toekenning WK 2010 aan Zuid-Afrika
Foto: AFP

Danny Jordaan, de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Voetbalbond Safa en destijds voorzitter van het organisatiecomité van het WK dat in 2010 in zijn land gehouden werd, heeft zondag toegegeven dat Zuid-Afrika in 2008 tien miljoen dollar betaald heeft, maar dat het niet om smeergeld gaat om stemmen te ronselen.

'Hoe zouden wij vier jaar na de toewijzing van het WK nog smeergeld hebben kunnen betalen?', probeerde Jordaan de beschuldigingen te weerleggen in een gesprek met de krant ‘Sunday Independent’. 'Ik heb nog nooit in mijn leven smeergeld betaald of ontvangen.'

De mogelijk onreglementaire toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika raakte bekend in de marge van het grote omkoopschandaal waarin negen FIFA-verkozenen en vijf partners van de Wereldvoetbalbond beschuldigd worden. De afgelopen 24 jaar zou de FIFA voor meer dan 137 miljoen euro aan smeergeld betaald hebben om lucratieve deals inzake marketing en tv-gelden binnen te halen. Zeven FIFA-officials werden afgelopen week opgepakt. De Amerikaanse en Zwitserse gerechtshoven hebben intussen twee juridische procedures opgestart. Het Amerikaanse gerecht beschuldigt de Zuid-Afrikaanse regering en het WK-organisatiecomité ervan tien miljoen dollar te hebben overgemaakt aan Jack Warner uit Trinidad en Tobago, de voormalige voorzitter van de Noord-Amerikaanse Voetbalconfederatie (Concacaf), in ruil voor drie stemmen voor Zuid-Afrika. Het geld kwam volgens de VS uiteindelijk via de FIFA in een ontwikkelingsfonds van de Concacaf terecht.

Het onderzoek van het Zwitserse gerecht loopt intussen voort. De procureur-generaal liet zondag weten dat meerdere leden van het Uitvoerend Comité, onder wie Michel D’Hooghe, reeds verhoord werden. FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd nog niet ondervraagd. 'De procureur-generaal heeft de leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA ondervraagd die in 2010 hebben gestemd voor de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar, die nog steeds lid zijn van het Uitvoerend Comité en die niet woonachtig zijn in Zwitserland', verduidelijkte de woordvoerder van de procureur aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

Er zijn zeven FIFA-leden die aan deze criteria voldoen: Issa Hayatou (Kameroen, CAF-voorzitter), Angel Miguel Villar Llona (Spanje), Michel D’Hooghe, Senes Erzik (Turkije), Marios Lefkaritis (Cyprus), Hany Abo Rida (Egypte) en Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport. Het Zwitserse gerecht ondervroeg eerst de FIFA-leden die niet in Zwitserland wonen, omdat ze zaterdag toch in Zürich waren voor een samenkomst van het Uitvoerend Comité. De drie andere huidige leden van het Uitvoerend Comité die in 2010 stemgerechtigd waren, wonen wel in Zwitserland: voorzitter Sepp Blatter, secretaris-generaal Jérôme Valcke en UEFA-voorzitter Michel Platini.