Iljo Keisse heeft onverwacht de laatste etappe van de 98e Ronde van Italië gewonnen. Samen met Luke Durbridgde verraste onze landgenoot van Etixx-Quick Step de sprintersploegen in de slotrit tussen Turijn en Milaan. Keisse en Durbridge ontsnapten samen op 30 kilometer van de streep en hielden een sprintend peloton nipt achter zich. In een spurt met twee nam Keisse makkelijk de maat van zijn Australische bondgenoot. Na twee ritzeges voor Philippe Gilbert zorgt Keisse voor het derde succes in deze Giro.

De Giro op Sportwereld.be

Alberto Contador heeft de 98e Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Voor de Spanjaard van Tinkoff-Saxo is het de tweede eindzege in de Giro. Hij won de Giro ook al in 2008, zijn overwinning in 2011 werd geschrapt voor het gebruik van het verboden middel clenbuterol. Contador heeft dus deel 1 van zijn grote doel voor 2015 gerealiseerd. Deel 2 - de eindzege in de Ronde van Frankrijk - zal moeilijker worden. Contador heeft de voorbije weken immers veel energie verspeeld in de Italiaanse bergen en de Tour de France start al over een maand. Bovendien zal de concurrentie er met Chris Froome, Nairo Quintana en Vicenzo Nibali een pak zwaarder zijn dan in deze 'minder bezette' Giro.

De jonge Italiaan Fabio Aru wordt tweede op 1'53" in het algemene klassement, zijn Astana-ploegmakker Mikel Landa derde (bekijk het algemene klassement hier).

Ritverslag

De slotetappe van 178 kilometer tussen Turijn en Milaan draaide niet uit op het traditionele doodsaaie sluitstuk dat vooraf verwacht mocht worden. Met dank aan de Belgen. Eerst was er een opmerkelijke actie van Philippe Gilbert. De ervaren kopman van BMC voerde onderweg een nummertje op en won de eerste tussensprint waardoor hij naar de tweede plaats in het puntenklassement sprong. Een sluwe Gilbert wou graag nog in extremis de puntentrui afsnoepen van Giacomo Nizzolo, maar dat zou uiteindelijk nipt niet lukken. 

Want nog voor de laatste tussensprint eraan kwam, waren Keisse en Durbridge er vanonder gemuisd in het peloton. De Belg en de Australiër sloegen de handen vanop 30 kilometer van de streep in elkaar en fietsten meteen een halve minuut bijeen. In de lokale ronden door het prachtige Milaan geraakte de samenwerking bij de sprintersploegen niet georganiseerd. De topsprinters reden immers één voor één lek en geen enkele ploeg kon/wou het initiatief voor de achtervolging op zich nemen. 

Keisse en Durbridgde bleven vooruit. De ervaring en leepheid van Keisse gaven uiteindelijk in de rechte lijn de doorslag. Onze landgenoot dwong zijn Australische medevluchter de kop op en maakte het vervolgens zelf stijlvol af. Voor de 32-jarige Keisse - een gevierd baanwielrenner - is het de mooiste overwinning uit zijn carrière op de weg.

Rituitslag

1. Iljo Keisse (Bel/EQS) de 178km in 4u18:37 (gem. 41,296642km/u)
2. Luke Durbridge (Aus/OGE) op 0:00
3. Roger Kluge (Dui/IAM) 0:09
4. Alexander Porsev (Rus/KAT) 0:09
5. Giacomo Nizzolo (Ita/TFR) 0:09
6. Luka Mezgec (Sln/TGA) 0:09
7. Elia Viviani (Ita/SKY) 0:09
8. Moreno Hofland (Ned/TLJ) 0:09
9. Davide Appollonio (Ita/AND) 0:09
10. Elia Favilli (Ita/STH) 0:09

Eindklassement

1. Alberto Contador (Spa/TCS) de 3495km in 88u22:25 (gem. 39,55km/u)
2. Fabio Aru (Ita/AST) op 01:53
3. Mikel Landa (Spa/AST) 03:05
4. Andrey Amador (CRi/MOV) 08:10
5. Ryder Hesjedal (Can/TCG) 09:52
6. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 10:53
7. Leopold Konig (Tsj/SKY) 11:21
8. Damiano Caruso (Ita/BMC) 12:08
9. Alexandre Geniez (Fra/FDJ) 15:51
10. Yury Trofimov (Rus/KAT) 16:14

Klassementen
Algemeen klassement (roze trui): Alberto Contador (Spa/Tinkoff)
Puntenklassement (rode trui): Giacomo Nizzolo (Ita/Trek)
Bergklassement (blauwe trui): Giovanni Visconti (Ita/Movistar)
Jongerenklassement (witte trui): Fabio Aru (Ita/Astana)
Ploegenklassement: Astana