Wielemie vecht terug: 'Coach wou me sparen uit vrees dat ik me belachelijk zou maken'
Foto: rr
Rolstoelatlete Marieke Vervoort heeft zichzelf opnieuw overtroffen met een wereldrecord op de 800 meter. Met 2.06.76 deed ze in Oordegem meer dan 7 seconden beter dan haar vorige besttijd. Verrassend, want niet zo lang geleden getuigde ze nog dat haar ziekte steeds meer greep op haar krijgt, en vertelde ze over haar euthanasieplannen. 'Het was fantastisch gisteren, ik geniet er nog van, maar de dag nadien moet ik het nu wel bekopen', zegt ze aan Het Nieuwblad Online.

‘Yes i did it again! Na het tweede zware ongeval bewijs ik nog maar eens dat je nooit mag opgeven! De aanhouder wint! Yes! New world record!’, reageerde Wielemie euforisch op Facebook.

De dag nadien is Vervoort nog steeds dolgelukkig als we haar aan de lijn krijgen. 'Ik geniet er nog van. Wat een verrassing. De dag ervoor had ik geen goede dag, en ook vandaag moet ik het bekopen. Ik heb vannacht weer hevige krampen gehad, en ben weer enkele keren het bewustzijn verloren.'

De topprestatie komt op een opmerkelijk moment, want niet zo lang geleden vertelde Vervoort bij de voorstelling van de Memorial Van Damme nog dat ze het fysiek steeds zwaarder krijgt door haar ziekte (Vervoort lijdt aan de zeldzame spierziekte Sympathische Reflex Dystrofie). Ze vertelde zelfs openhartig dat ze haar euthanasieplannen al in orde had gemaakt.

'Ik heb er gewoon alle frustratie en kwaadheid over het blessureleed (Vervoort viel vorig jaar zwaar, en kreeg later in de keuken kokend water over zich, red.) uitgeklopt op mijn wielen. Godverdomme, dat mijn lichaam me dat weer gelapt heeft dacht ik, en ik heb er gewoon alle onzekerheden uitgesmeten. Toen ik halfweg doorkwam, zag ik dat ik met 1"02 al twee seconden sneller was dan mijn wereldrecord op 400 meter. En dat terwijl ik me op voorhand niet goed voelde. Ik was de enige wheeler op de wedstrijd, terwijl al mijn collega's in Zwitserland meereden op mijn lievelingswedstrijd. Maar mijn coach Jo wilde niet dat ik daar zou meedoen. Hij had schrik dat ik me er belachelijk zou maken omdat ik uit blessure kom. Maar gelukkig waren er zaterdag zoals altijd weer veel vrienden om me te steunen.'

De prestatie geeft Vervoort ook vertrouwen voor de toekomst. Een van de belangrijkste doelen op haar bucketlist, is om nog eens te schitteren  op de atletiekmeeting Memorial Van Damme. Vorige maand twijfelde ze nog of ze fysiek haar topniveau nog kon halen, maar met deze prestatie bewijst ze dat ze het kan. 'Liefst wil ik daar de 400 meter rijden, om ook dat wereldrecord scherper te stellen. Ik ben zaterdag wel weer diep moeten gaan, maar dat is niets met de pijn die ik soms heb door de krampen. Mij moeten ze niets leren over pijn.'

 

 

yes i did it again! Na den tweede zwaar ongeval en bijna doods ervaring bewijs ik nog maar eens dat je nooit mag opgeven! De aanhouder wint! Yes! New world record!

Posted by Wielemie - Marieke Vervoort on Saturday, May 30, 2015

 

 

 

Yes, Wielemie is back On track! New world record On The 800m 2.06.76 at least 7 seconds faster than My other WR On The 800m! Whoop whoop so happy! Believe You can, yes You can!

Posted by Wielemie - Marieke Vervoort on Saturday, May 30, 2015