Van Avermaet slaat dubbelslag in Ronde van België met rit- en eindwinst
Foto: BELGA

Greg Van Avermaet (BMC) heeft de laatste rit in de Ronde van België op zijn naam geschreven. Door de overwinning is Van Avermaet ook eindwinnaar, nadat een zieke leider Brändle eerder vandaag moest opgeven. Tiesj Benoot eindigde in het wiel van Van Avermaet op de tweede plaats.

De Giro op Sportwereld.be

In de afsluitende rit in en rond Sankt Vith, goed voor 199,2 kilometer, was er al vroeg opschudding. Leider Matthias Brändle (IAM) stapte na 35 kilometer uit koers, mogelijk na een voedselvergiftiging . Na 88 kilometer waren er zelfs geen enkele leiderstruien meer in koers, ook Arnaud Démare (leider in het puntenklassement) en Benjamin Verraes (leider in het klassement van de strijdlust) moesten er de brui aan geven.

Van Avermaet slaat een kloofje

Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) bleef lang voorop, en hoopte even op eindwinst. Roelandts stond maar zestien seconden in het krijt tegenover Van Avermaet of Boonen, maar werd ingerekend op de Cote de Spineux, een helling op 35 kilometer van de meet. Daar draaide BMC de gashendel open in dienst van Van Avermaet.

Na de lastigste helling van de dag, de Stockeu, viel de definitieve schifting. In de spekgladde afdaling schoof de Rus Vorganov onderuit, Wout Van Aert kon zijn voorligger niet meer ontwijken en belandde pijnlijk in de gracht. Voorin was Van Avermaet bij de afspraak, samen met onder meer Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Mathieu van der Poel sloeg de kopman van BMC een kloof.

Gouden Kilometer beslissend

In het zicht van de Gouden Kilometer legde Van Avermaet de koers in een definitieve kloof. Samen met Benoot, Bille en de Rus Silin ging de renner van BMC ervandoor. De Gouden Kilometer, dat is natuurlijk sprinten voor bonificaties. Op de Bergstrasse pakte Van Avermaet tweemaal de tweede en éénmaal de eerste plaats in de tussensprint, goed voor een kleine voorsprong op Bille, die voor vandaag op drie seconden van Van Avermaet stond in het klassement. Na de drie tussensprints zette Van Avermaet de Waal virtueel op zeven seconden.

Na de Gouden Kilometer brak de veer echter bij Bille, die al snel een tiental seconden moest prijs geven op Van Avermaet (BMC), Benoot (Lotto-Soudal) en Silin (Katusha). In de laatste kilometers plaatste de kopman van BMC de goede versnelling, hij sprintte net voor Benoot naar de rit- en eindwinst in deze Ronde van België.

Uitslag:

1. Greg Van Avermaet (BMC)

2. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)

3. Egor Silin (Katusha)

4. Dylan Teuns (BMC)

5. Gaetan Bille (Veranda’s Willems)

Bekijk hier de volledige uitslag en het eindklassement!