ACV protesteert tegen staking De Lijn Tienen en Tielt-Winge
Foto: Alex De Kegel

ACV Openbare Diensten protesteert tegen de staking die de chauffeurs van De Lijn in de stelplaatsen van Tielt-Winge en Tienen maandag houden op initiatief van de liberale vakbond ACLVB. Aanleiding voor de actie is de onrust bij het personeel over de impact van de sluiting van de stelplaats in Tienen op de dienstroosters in Tielt-Winge en Leuven, waar de Tiense chauffeurs zullen moeten gaan werken.

Vakbondssecretaris Geert Witterzeel wijst erop dat er een paar weken geleden, na maanden onderhandelen met de directie, een globaal akkoord bereikt werd over de sluiting. Er zijn onder meer afspraken over behoud van tewerkstelling, de wijze van inschakeling in de diensten en dergelijke. Het akkoord kreeg de goedkeuring van de militanten, klinkt het. ‘Nu staken is compleet zinloos, pas na bekendmaking van de datum van de sluiting kunnen de concrete dienstroosters ingevuld worden. ‘Onze chauffeurs zullen maandag zeker uitrijden.’

De staking is ook niet in het belang van het personeel, vervolgt Witterzeel. ‘Met de directie is afgesproken dat er opnieuw zal gesproken worden als de dienstroosters bekend zijn’, klinkt het. ‘Tegelijk zien we in Vlaams-Brabant dat de liberale vakbond gemaakte afspraken voortdurend terug op losse schroeven zet. Ik vraag me serieus af of ze geen geheime politieke agenda hanteren’, aldus Witterzeel.

Ook de directie van De Lijn Vlaams-Brabant leverde al forse kritiek op deze staking.