Hannes Obreno vijfde in Europese A-finale skiff op EK roeien
Foto: Photo News

Hannes Obreno is zondag op het EK roeien in het Poolse Poznan als vijfde geëindigd in de A-finale van de skiff.

Obreno startte zijn Europese finale in erg hoog gezelschap. Blikvanger en favoriet was uiteraard de regerende wereld- en drievoudig Europees kampioen Ondrej Szynek. Olaf Tufte was de tweede grote naam in deze skiffrace. De Noor is tweevoudig olympisch kampioen, maar lijkt met zijn 39 lentes toch stilaan op zijn retour. De Litouwer Mindaugas Griskonis, Europees kampioen 2012 en vorig jaar vierde op het WK, is dat nog lang niet en ook Damir Martin kwam als drievoudig wereldkampioen in dubbelvier en als vice-olympisch zilveren medaillewinnaar in deze skiffinale niet zonder ambities aan de start.

Obreno, pas 24, en de één jaar jongere Britse debutant Angus Groom waren de internationale nieuwkomers in dat selecte groepje en dat hebben ze geweten. Halfweg lagen beide jongeren in vijfde en zesde stelling. Voorin ging het zo hard dat de Litouwer plots zwaar onderuit ging. Op 500m van het einde was Obreno al voorbij de Litouwer en leek de Brit met nog één lengte voorsprong zijn nieuwe mikpunt te zijn. Zijn scherpe eindsprint kwam er echter nu niet uit en de moegestreden Bruggeling stelde zich tevreden met die puike vijfde plaats.

Voorin zorgde de Kroaat Martin voor de verrassing door Synek en Tufte op meer dan vier seconden te roeien én door de Europese besttijd aan flarden te roeien.

Uitslag A-finale skiff:

1. Damir Martin (Kro) 6:41.65 (nieuwe besttijd EK)

2. Ondrej Synek (Tsj) 6:46.40

3. Olaf Tufte (Noo) 6:46.61

4. Angus Groom (GBr) 6:49.02

5. Hannes Obreno (BEL) 7:29.37

6. Mindaugas Griskonis (Lit) 7:59.04