Luchtverkeersleider zondagavond opnieuw volledig operationeel
Foto: Photo News

Belgocontrol zal vanaf zondagavond 22 uur opnieuw 100 procent operationeel zijn, na de stroompanne van woensdag. Dat meldt de woordvoerder. Eerder op de dag was er nog sprake dat de luchtverkeersleider vanaf maandag volledig operationeel zou zijn.

Zondagmorgen zei ceo Johan Decuyper in De Zevende Dag op Eén dat Belgocontrol maandag opnieuw volledig operationeel werken, na de stroompanne van woensdag. Maar die deadline wordt nu vervroegd. Sinds woensdagavond kon de luchtverkeersleider drie kwart van de capaciteit verzekeren met behulp van externe generatoren.

In De Zevende Dag kwam Decuyper nog eens terug op de oorzaak van de panne, namelijk de dieselgenerator die niet-geaard bleek te zijn. De experten hebben verzekerd dat het om een 'conceptuele fout ging', een fout bij de installatie tien jaar geleden. 'Geen menselijke fout', en het onderhoud gebeurde zoals het moest.

Er is geen verband met de besparingen die het overheidsbedrijf moet doorvoeren, zei Decuyper. Alle investeringen konden tot nu toe gebeuren, maar dat wil niet zeggen dat dit in de toekomst ook zo zal zijn. Met het afsluiten van het beheerscontract werd de financiering voorzien. 'Ja dat klopt', luidde evenwel het antwoord op de vraag of er meer nodig is in de toekomst.