‘De meerderheid heeft meer aandacht voor de familiale aandeelhouder dan voor de families.’ Dat zei SP.A-voorzitter Bruno Tobback zondag op de familiedag van de partij in een miezerig Plopsaland in De Panne, dat met 13.500 sp.a-militanten uitverkocht was. ‘De families verdienen een faire deal, maar ik nodig jullie uit om de rekening te maken van negen maanden regering zonder socialisten: van de wieg tot het graf moeten we meer betalen’, stak Tobback van wal in zijn laatste grote toespraak voor de partij voor de voorzittersverkiezingen, die op 13 juni hun beslag krijgen.

Het beleid van de Vlaamse en federale regering is voor Bruno Tobback geen beleid van verandering, maar van ‘vermindering voor elk gezin’, terwijl er nood is aan echte verandering door de oplopende kosten van de vergrijzing. De N-VA zegt dat ze de belastingen niet wil verhogen, maar iedereen voelt volgens Tobback dat de lasten stijgen: kinderopvang, werk, school, gas en elektriciteit, rusthuizen of bus, klonk het. Een prijsstijging zou volgens de voorzitter te verantwoorden zijn als je ook meer krijgt, ‘maar een busticket wordt duurder voor minder bussen, de rusthuizen en kinderopvang worden duurder, maar er wordt niet meer geïnvesteerd’.

Meer middelen voor pensioenen, jobs en rusthuizen

Voor SP.A moet de taxshift middelen vrijmaken voor betere pensioenen, jobs en rusthuizen. Maar de regering wil volgens Tobback niet investeren. Zo investeert de Vlaamse regering niet meer in rusthuizen, maar laat ze de macht over aan de privé, waardoor de mensen meer moeten betalen, zegt hij. ‘Hoe is Bart De Wever van plan de belastingen te verlagen voor wie geen belastingen betaalt?’, vroeg hij zich af.

De SP.A wil staan voor een gemeenschap die investeert in mensen en gezinnen, en die aan iedereen een faire bijdrage vraagt. Wie werkt, moet niet meer betalen; wie nu weinig of niet belast wordt, moet meer bijdragen zodat iedereen minder moet betalen. ‘We willen samen bouwen aan een betere toekomst en een beter perspectief’, zei Tobback nog. ‘We zullen elke dag de vinger op de wonde leggen en voorstellen doen. We zullen in naam van de gezinnen vragen: waarom zijn er investeringen? waarom is er geen perspectief? waarom dit eenzijdig beleid?’

De nakende voorzittersverkiezingen kwamen niet ter sprake in de toespraak van Bruno Tobback, die het zoals bekend opneemt tegen John Crombez. ‘Er is al voldoende gezegd over de interne strubbelingen. Men overtuigt de mensen met een project’, antwoordde Tobback na zijn toespraak op vragen van journalisten.