Partij Erdogan steunt uitgesloten CDH-politica
Mahinur Özdemir Foto: Photo News

De Brusselse afdeling van de AKP-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een open brief haar steun uitgedrukt aan Brussels parlementslid Mahinur Özdemir. Zij werd uit de cdH gezet omdat ze het bestaan van de Armeense genocide weigerde te erkennen. Dat melden verschillende media zondag. AKP noemt de uitsluiting van de vrouw ‘onrechtvaardig’.

In een reportage van de Franstalige commerciële zender RTL-TVi was donderdag te zien hoe Özdemir, een vrouw met Turkse roots, tot tweemaal toe - eerst in het Brussels parlement, nadien in het gemeentehuis van Schaarbeek - de camera’s ontvluchtte om geen vragen over de Armeense genocide te moeten beantwoorden. Ze moest daarom voor de deontologische commissie van haar partij verschijnen en werd uit de partij gezet.

De Brusselse AKP vindt dat niet kunnen. ‘Niemand zou verplicht mogen worden een standpunt in te nemen rond een specifieke historische gebeurtenis om zijn burgers nog te mogen dienen in het parlement’, luidt het in een open brief. De partij spreekt van een aanslag op de vrije meningsuiting. ‘In Turkije zijn de mening over de gebeurtenissen van 1915 vrij. De AKP vindt dat alle burgers, vooral parlementsleden en politici, zich vrij moeten kunnen uitlaten over deze historische zaken.’