President Burundi niet naar regionale top in Tanzania
Foto: EPA

De Burundese president Pierre Nkurunziza trekt niet naar de top van de staatshoofden van de Eastern African Community (EAC), aldus Gervais Abahiro, zijn woordvoerder.

De andere staatshoofden van de EAC komen zondag bijeen in Dar-es-Salaam (Tanzania) voor een top over de crisis in Burundi. Tijdens de vorige bijeenkomst van de EAC-leiders, op 13 mei, werd een staatsgreep gepleegd in het Centraal-Afrikaanse land. Daags na die staatsgreep hadden Nkurunziza’s aanhangers de controle over het land weer heroverd. De betogingen bleven wel aanhouden.

‘Hij zal er vertegenwoordigd worden door zijn minister van Buitenlandse Betrekkingen, hij is campagne aan het voeren en heeft beslist zijn minister af te vaardigen’, aldus de woordvoerder.

Al een maand lang is het onrustig in, vooral, de straten van de Burundese hoofdstad Bujumbura. De laatste dagen wordt er echter ook buiten de hoofdstad geprotesteerd tegen de president, die kandidaat is voor een ongrondwettelijke derde termijn bij de presidentsverkiezingen van 26 juni. Bij die protesten zijn al zeker 30 doden gevallen.

Behalve Burundi maken ook Rwanda, Tanzania, Kenia en Oeganda deel uit van de EAC.