Weer minder subsidies voor windenergie
Foto: Lisa Van Damme; LVD

Omdat windmolens altijd maar rendabeler worden, vermindert de Vlaamse overheid voor het tweede jaar op rij de subsidies met zowat 15 procent. Dat meldt Het Nieuwsblad op Zondag.

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) berekent elk jaar hoe groot de subsidies voor windenergie moeten zijn. En ook voor 2016 zal dat een pak minder zijn. Dit jaar was er al een daling van 15 procent en volgend jaar komt daar een nieuwe daling van 15 procent bij.

In vergelijking met 2012 gaat het bedrag al ongeveer met 30 procent omlaag. Per megawattuur zal Vlaanderen nog maar voor 56 euro tussenkomen, in 2012 was dat nog 80 euro.

De lagere prijs heeft vooral te maken met windmolens die door betere technologieën steeds efficiënter worden. Die evolutie zorgt er ook voor dat windenergie samen met zonne-ergie de goedkoopste vorm van hernieuwbare energie is geworden.

‘Wij trekken volop de kaart van hernieuwbare energie, vooral zonne- en windenergie’, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom. ‘Dat zijn volwassen vormen van hernieuwbare energie geworden. Ze zijn niet alleen proper, maar ook niet meer overgesubsidieerd.’