Partij van Sarkozy heet voortaan ‘De Republikeinen’
Foto: AFP

De conservatieve partij van voormalig Frans president Nicolas Sarkozy heet voortaan ‘Les Républicains’ (de Republikeinen). Meer dan 83 procent van de partijleden heeft ingestemd met de naamswijziging, zo heeft de partijleiding zaterdag voor aanvang van een partijcongres in Parijs meegedeeld.

Aan de stemming op het internet nam de voorbije twee dagen 45,74 procent van de meer dan 200.000 leden deel, zo meldde de partijleiding. De naamswijziging en de nieuwe partijstatuten worden zaterdag officieel bezegeld op een congres in het noordoosten van Parijs, waar 20.000 aanhangers worden verwacht.

De naamswijziging had wel wat voeten in de aarde. Vier verenigingen en linkse partijen en een aantal burgers waren naar het gerecht gestapt omdat ze vinden dat een politieke partij zich niet in een vlag van een nationaal erkend sentiment mag hullen, met name de fierheid op het Franse politieke systeem. De rechtbank verwierp eerder deze week de bezwaren, maar de klagers overwegen wel nog in beroep te gaan.

De Franse conservatieve partij ging voorheen als UMP of Union pour un Mouvement Populaire door het leven. De voorbije jaren ging de UMP gebukt onder tal van schandalen en interne conflicten. De naamswijziging maakt deel uit van een vernieuwingsoperatie waarmee partijleider Sarkozy zijn formatie een nieuw elan wil geven met het oog op de presidentsverkiezingen van 2017. Volgend jaar houden de Republikeinen interne voorverkiezingen, waarbij Sarkozy te duchten concurrentie dreigt te krijgen van Alain Juppé.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in