Brusselse school weert te lange rokken
Foto: Pauline Cantal / Sudpresse

Zo’n dertig leerlingen van het Institut De Mot-Couvreur in Brussel mochten vrijdag niet binnen omdat ze een te lange rok droegen.

‘We kwamen rond 8 uur vanochtend toe en de toegang tot de school werd ons ontzegd. Een aantal van ons droeg lange rokken of jurken, en we kregen te horen dat die in het reglement verboden waren. Daarin wordt nochtans enkel gesproken over religieuze symbolen en lange, donker kleurige rokken.’ Aan het woord op de website van de krant La Capitale is de 17-jarige Shana, studente aan de technische school Institut De Mot-Couvreur in de Brusselse Dansaertwijk. Ze draagt een turquoise jurk. ‘Ik vind ze niet donker, en bovendien is dit de mode.’

De directeur van de school kwam in de loop van de ochtend de deuropening het schoolreglement toelichten. Hij illustreerde wat volgens hem een ‘correcte dresscode’ was, en stelde dat lange jurken en rokken daar volgens hem niet bijhoorden. Wie daar problemen mee had, moest zich wenden tot de plaatsvervangende burgemeester Faouzia Hariche.

 

 

Le directeur de l'école De Mot-Couvreur explique qu'il n'a que précisé dans son avis ce qu'est une tenue vestimentaire correct en interdisant les longues jupes. Plus tard il expliquera qu'il n'est qu'un simple exécutant et que si les filles n'étaient pas d'accord qu'elles devaient s'adresser à Faouzia Hariche, l'échevine de Bruxelles qui serait à la base de cet interdiction.Alors Faouzia Hariche, c'est le cas où le directeur a fait excès de zèle?En tout cas, les filles ont contacté le Délégué Générale des Droits de l'enfant et le Mrax pour intervenir.À suivre...

Posted by Dirk De Block on vrijdag 29 mei 2015

 

Uit protest bleef de groep meisjes op de stoep voor de school staan, in de hoop toch nog toegang te krijgen. Tevergeefs. De politie kwam uiteindelijk op verzoek van de school ter plaatse en aan de meisjes werd gevraagd om weg te gaan van voor de school.

Het incident doet denken aan een gelijkaardig voorval in een Noord-Franse school, eind vorige maand. Daar werd een 15-jarige moslima twee keer van school gestuurd omdat ze een lange zwarte rok droeg. ‘Het was helemaal geen speciale rok. Erg simpel, zonder enige religieuze betekenis’, reageerde de student aan de lokale krant L’Ardennais.

En ook in eigen land zijn er precedenten. Zo waren er in maart berichten over hoe leerlingen van Ursulinen Mechelen geen lange rokken of jurken meer mochten dragen. Meisjes met een lange rok of jurk werden tegengehouden aan de schoolpoort en worden verplicht deze op te rollen en een sjaal rond de heupen te binden. Wie weigerde, moest naar huis.  ‘Ik ben moe, ik ben het beu om altijd te vechten, ik wil niet dat ze een deel van mijn identiteit zomaar afnemen’, klonk het toen in een noodkreet van een moslimleerlinge naar de interculturele beweging Kif Kif. Volgens de school ging het echter om ‘onjuiste informatie’, waarbij de school ‘in een verkeerd daglicht werd geplaatst’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig