Oud-NS-commissaris verontschuldigt zich voor falen Fyra
Foto: BELGA

Wim Meijer, oud-commissaris van de Nederlandse spoorwegmaatschappij NS, heeft zich vrijdag bij de parlementaire enquêtecommissie Fyra in Den Haag verontschuldigd voor het debacle met de flitstrein. ‘We zijn ernstig tekortgeschoten’, zei hij. De raad van commissarissen voelde in 2012 van alle kanten druk om met de Fyra te beginnen, vanuit de Tweede Kamer, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de NS-directie en de media.

De enquêtecommissie onderzoekt waarom de Fyra, de trein die op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid zou gaan rijden richting België, veel te laat klaar was en maar kort heeft gereden omdat er van alles mis was met de trein.

Volgens Meijer, tot kort na het uitvallen van de snelle trein voorzitter van het raad van commissarissen, had iedereen voor de introductie van de flitstrein het idee dat de Fyra veilig was. Technische problemen zouden nog wel kunnen worden opgelost.

Volgens Meijer was al in 2003 duidelijk dat een winstgevende exploitatie van de hogesnelheidslijn niet haalbaar was met de hoge vergoeding die de NS aan de overheid moest betalen. Daar kwam nog eens bij dat de economische vooruitzichten waren verslechterd en het aantal verwachte reizigers gedaald. De raad van commissarissen heeft nog gekeken naar de mogelijkheid om het contract voor het vervoer in te leveren, maar daaraan zaten te veel juridische haken en ogen.

De NS nam de Fyra-treinen over van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda voordat volledig aan de koopovereenkomst was voldaan. De trein heeft daarna ook niet volledig een laatste test ondergaan op het spoor. Maar de raad van commissarissen vertrouwde erop dat de beslissing om met de Fyra’s te gaan rijden juist was. Die knoop hebben de commissarissen niet zelf doorgehakt.

Dat de Fyra toch niet veilig bleek toen de trein eenmaal reed, noemde Meijer een enorme teleurstelling. Op de vraag wat er al die jaren is misgegaan, antwoordde hij: ‘Veel.’ Hij vindt dat beschamend. Het heeft ontbroken aan een regisseur, waardoor alle betrokken partijen vooral met hun eigen belang bezig konden zijn.

Dat de NS heeft gelobbyd om een parlementaire enquête te voorkomen, vindt Meijer geen goede zaak.