'Als Dior me niet had ontslagen, was ik nu waarschijnlijk dood'
Foto: REUTERS

De bekende Britse modeontwerper John Galliano, die in 2011 werd ontslagen door Dior wegens antisemitische uitspraken, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden. Galliano zegt dat zijn dranklust en drugsverslaving ervoor zorgden dat hij niet meer normaal kon functioneren.

Het was een pijnlijk moment toen Galliano - die jurken maakte voor onder andere prinses Diana, Nathalie Portman en Carla Bruni - in 2011 in een stomdronken bui op video brabbelde dat ‘hij van Hitler houdt’ en ‘dat Joodse kinderen blij mogen zijn dat hun ouders niet vergast werden’.

De modeontwerper verontschuldigde zich enkele dagen later en zei dat hij ‘onder enorm veel druk stond om elke keer opnieuw te presteren voor Dior’, maar zijn werkgever kon het niet langer aanhoren. Dior zette de bekende modeontwerper zonder pardon aan de deur.

‘Vier jaar en vier maanden later ben ik klaar om een punt te zetten achter die pijnlijke gebeurtenis’, zei Galliano op een evenement georganiseerd door enkele Londense synagogeneen. ‘Ik was aan de drank en had een drugsverslaving. Dat is geen excuus voor wat ik heb gedaan, natuurlijk. Wij, drankverslaafden, zijn niet verantwoordelijk voor onze ziekte, maar toch heb ik mezelf naar een afkickcentrum gesleept’, klinkt het.

Nieuwe collectie

‘Elke dag heb ik afkickverschijnselen en elke dag heb ik moeite met mijn ziekte’, zegt de modeontwerper die voor het eerst sinds het pijnlijke voorval opnieuw een collectie lanceert. ‘Maar ik ben blij dat ik ontslagen werd door Dior. Als dat niet gebeurd was, was ik nu waarschijnlijk dood. Elk jaar moest ik 32 collecties maken: dat houdt niemand vol.’

Galliano maakte intussen een nieuwe start bij het modelabel Maison Margiela uit Parijs. De flamboyante stijl van de modeontwerper en de strakke lijnen en abstractie van Maison Margiela zijn volgens vele bekende gezichten uit de modewereld ‘het perfecte huwelijk’.