Staatsveiligheid start onderzoek naar Duitse afluisteractiviteiten
Koen Geens. Foto: BELGA

Naar aanleiding van de informatie dat de Duitse inlichtingendienst BND jarenlang een aantal Europese internetverbindingen zou hebben afgetapt, waaronder ook enkele Belgische lijnen, is de Staatsveiligheid een onderzoek gestart. Dat laat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten aan MO*. Het onderzoek is bedoeld "om na te gaan of en in welke mate Belgische doelen daadwerkelijk het voorwerp waren van de vermeende spionageactiviteiten".

Eerder deelde minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) reeds mee dat hij telecomregulator BIPT gevraagd heeft een onderzoek te starten. Ook Proximus, dat een slachtoffer zou zijn, houdt zich met de zaak bezig.

Volgens de woordvoerster van Koen Geens ‘heeft de minister van Justitie kennis genomen van de berichten als zou de Duitse inlichtingendienst BND (Bundesnachrichtendienst) en de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (National Security Agency) Belgische data op elektronische wijze onderschept hebben’. ‘Ten gevolge van deze onthullingen is de Veiligheid van de Staat een onderzoek gestart om na te gaan of en in welke mate Belgische doelen daadwerkelijk het voorwerp waren van de vermeende spionageactiviteiten. Op grond van de resultaten van dit onderzoek zullen gepaste maatregelen genomen worden.’

Groen-Kamerlid Stefaan Vanhecke zei donderdagvoormiddag op een persconferentie dat de Duitse inlichtingendienst BND 15 Belgische dataverbindingen heeft afgetapt, waaronder 10 van Belgacom (nu Proximus). Hij maakte de informatie donderdag bekend samen met Groen Links-europarlementslid Judith Sargentini en Oostenrijks parlementslid Peter Pilz.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig