Oproep voor homohuwelijk in Australië klinkt steeds luider
Foto: AP

Australische bedrijven en grote banken hebben vrijdag hun steun laten blijken voor het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het parlement bereidt zich voor op een mogelijke stemming over een wetswijziging daartoe.

In de krant The Australian staat een paginagrote advertentie die oproept het voorbeeld van luchtvaartmaatschappij Qantas, de banken Commonwealth, ANZ en Westpac en andere bedrijven te volgen. De Ierse ja-stem voor het homohuwelijk wakkerde het debat in Australië opnieuw aan. Premier Tony Abbott wil nu de weg vrijmaken voor een gewetensstemming binnen zijn liberale partij. Daarmee zou hij de deur openstellen voor een stemming in het parlement, die leidt tot de legalisering van het homohuwelijk binnen enkele maanden.

Abbott omschrijft zichzelf als het enige lid van zijn familie dat niet gelooft in het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Zijn zus, een raadslid voor de liberale partij, heeft een relatie met een vrouw en voorspelde in een interview met ABC dat het homohuwelijk in Australië tegen het einde van het jaar legaal zou zijn. Ze verwacht niet dat de premier zijn persoonlijk standpunt zal wijzigen, maar volgens haar aanvaardde hij dat verandering onvermijdbaar is.