Cornu ontslaat toplui Eurostation
Foto: belga
Twee directieleden van Eurostation hebben gisteren hun ontslag gekregen. De financiële en de juridische verantwoordelijke moesten vertrekken na een bijzonder kritische audit van het vastgoedfiliaal van de NMBS door Ernst & Young.

Zowel financieel directeur Luc Verhaeren als juridisch hoofd Thierry de Limburg Stirum kreeg gisteren te horen dat hij mocht beschikken bij Eurostation, het vastgoedfiliaal van de NMBS. Dat werd ons door bronnen dichtbij het dossier bevestigd. Ceo Herwig Persoons moest enkele maanden geleden al vertrekken. Deze twee recente ontslagen kwamen er na een audit van het consultancybedrijf Ernst & Young naar goed bestuur.

De resultaten van die doorlichting zijn bijzonder kritisch. Spoorbaas Jo Cornu meldde dat er bij Eurostation en ook bij Euro Immo Star, dat zich toelegt op vastgoedontwikkeling, ‘een reeks aan onregelmatigheden van verschillende aard en ernst geïdentificeerd is’. Zo liepen de drank- en restaurantkosten op tot honderdduizenden euro’s. Cornu sprak ook over ‘tekortkomingen in de bedrijfsvoering’. Daar krijgen de twee nu de rekening voor gepresenteerd.

De komende dagen vindt er nog een juridische analyse plaats van de audit, met de vraag of het document ook aan het parket overgemaakt moet worden. Cornu benadrukte nog dat de audit verdere consequenties zal hebben en kondigt een scherpere governance- en werkingscode aan voor de dochterondernemingen.