Universiteit van Oxford krijgt eerste vrouwelijke rector
Foto: AFP

Louise Richardson is voorgedragen als rector van de universiteit van Oxford. De 56-jarige Richardson wordt de eerste vrouw na bijna acht eeuwen die aan het hoofd komt van de vermaarde Engelse universiteit.

De benoeming moet nog goedgekeurd worden door het wetgevend orgaan van de universiteit. Als dat rond is, wordt zij de eerste vrouwelijke rector sinds de oprichting van de universiteit van Oxford in 1230.

Zonder verrassingen volgt ze begin volgend jaar de huidige vicekanselier van Oxford, Andrew Hamilton, op voor een mandaat van zeven jaar.

‘Oxford is een van de meest vermaarde universiteiten van de wereld. Ik voel me uitzonderlijk bevoorrecht om deze opmerkelijke instelling te kunnen leiden’, reageerde Richardson op de voordracht door het nominatiecomité.

Louise Richardson werd geboren in Ierland en studeerde geschiedenis in Dublin en politieke wetenschappen in Californië. Nadien doctoreerde ze in Harvard. Ze verwierf naam met haar werk rond terrorisme en veiligheid. Op dit ogenblik leidt ze de universiteit van St Andrews in Schotland.