Met 140 miljoen euro was dit de duurste Britse verkiezingsstrijd
David Cameron en Ed Miliband. Foto: AP

Nog nooit werd zo veel geld geïnvesteerd in de campagnes voor Britse verkiezingen. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië op vrijdag 7 mei werden voor meer dan 100 miljoen pond (140 miljoen euro) schenkingen geregistreerd.

Met 140 miljoen euro is dit meteen ook de duurste verkiezingsstrijd geworden in de Britse geschiedenis. De Conservatieven van David Cameron ontvingen 38 miljoen pond (53 miljoen euro), Labour van Ed Miliband kreeg 32 miljoen pond (45 miljoen euro).

In de eerste drie maanden van 2015 steeg het aantal donaties aanzienlijk. Terwijl de partij van Cameron voornamelijk geld ontving van grote financiële bedrijven, haalde Milliband in die eerste drie maanden voornamelijk geld op bij vakbonden. Dit zal vermoedelijk opnieuw de discussie doen losbarsten rond de invloed van groot geld in de politiek.

De grootste individuele schenking was 661.250 pond (925.913 euro), voor de Conservatives, afkomstig van John Griffin, oprichter van een taxibedrijf. De vakbond Unite schonk 3,5 miljoen pond in het eerste kwart van dit jaar aan Miliband.

Het uiteindelijke totaal dat aan de verkiezingen gespendeerd werd, zal nog hoger liggen. Politieke partijen en externe campagnevoerders moeten donaties maar registreren als het bedrag hoger ligt dan 7.500 pond (10.500 euro). De uiteindelijke cijfers zullen later dit jaar nog vrijgegeven worden.