Wilt u de stoom zien opstijgen of de warmte van de lava bijna kunnen voelen zonder roekeloze stunten uit te halen? Op deze unieke locaties kunt u - zonder uw leven in gevaar te brengen - kennismaken met de grommelende buik van enkele actieve vulkanen.

1. De stomende Aso (Japan)

Aso is de meest actieve vulkaan van Japan en behoort tot één van de grootste actieve vulkanen ter wereld. Vooral de woest stomende caldera - komvormige krater - is razend populair bij toeristen, die maar al te graag foto's nemen van de imposante stoomwolken die Aso veroorzaakt. 

Meer informatie over de actuele vulkanische activiteit en de reisroutes naar de vulkaan op japan-guide.com.

2. De rusteloze Whakaari (Nieuw-Zeeland)

Toegegeven: een reiziger moet eerst een kleine minicruise ondernemen om tot bij de Whakaari-vulkaan te komen. Maar wie klaagt wanneer hij onderweg nog wat dolfijnen en andere adembemende landschappen kan meepikken? Eens u bent aangekomen bij Whakaari, moet u niet meer klimmen. Deze 'rusteloze' vulkaan, die twee jaar geleden is uitgebarsten, heeft niet enkel indrukwekkende stoom- en gaswolken - geen nood, u krijgt gasmaskers indien nodig - maar huisvest ook een bont scala aan vogelsoorten, warmwaterbronnen en borrelende modder. Wat wil een mens nog meer?

White Island Tours organiseert elke dag minicruises tot aan de Whakaari. Wie wil weten hoe actief de vulkaan is, kan hier terecht voor live updates.

3. De ontembare Etna (Italië)

De Etna vormt het bewijs dat u geen duizenden kilometers hoeft af te leggen om een actieve vulkaan van dichtbij te bewonderen. Opgelet: de Etna is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. U zult met een bus en/of kabelbaan tot aan de top, die trots op 2.920 meter hoogte prijkt, moeten raken om deze vulkaan te overwinnen. Onderweg maakt u kennis met de verwoestende kracht van de Etna: een slagveld van versteende lava en kraters zijn schering en inslag.

Tip: wie last heeft van hoogtevrees of het sop de kool niet waard vindt, kan voor 8 euro per persoon een speciale train nemen, die rond de basis van de Etna rijdt.

4. De beroemde Vesuvius (Italië)

De Vesuvius is bijzonder toeristisch en misschien wel de meest bekende vulkaan ter wereld. Ook al moet u hier duwen en trekken om aan uw uitstap te kunnen beginnen: eens u boven bent zijn de uitzichten adembenemend. Soms kunt u stoom zien opstijgen in bepaalde delen van de krater, wat dan weer heel wat fotogekte oplevert. Een verwittigd man is er twee waard: houd uw fototoestel in de aanslag!

Praktisch: De Vesuvio Express brengt u niet enkele tot aan de Vesuvius, maar geeft u ook toegang tot de wandelpaden en de krater.

5. Lavakoning Kilauea (Hawaii)

Met zo'n drie miljoen bezoekers per jaar is de Kilauea niet enkel de grootste maar ook de populairste actieve vulkaan op Hawaii. Sinds 1983 vloeit de lava traag maar gestaag uit de vulkaan, wat voor bijzondere en spectaculaire beelden zorgt. Spontane uitbarstingen zijn geenszins het handelsmerk van deze vulkaan, wat ze veilig maakt voor bezoekers. De keren dat de lava echter 'wat sneller dan verwacht' uit de vulkaan liep, werd de omgeving getroffen door heel wat vernieling (zie video hieronder). De smeulende lava die donkere wolken laat opstijgen, maakt het landschap rond de vulkaan haast onvatbaar. 

De vulkaan bezoeken kan enkel via het nationaal park, waardoor u afhankelijk bent van een huurauto of een privé-excursie.