Duitse inlichtingendienst luisterde communicatiekabels Belgacom af
Foto: +

Op vraag van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA tapte de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) internationale communicatie af. Dat gebeurde via een knooppunt in Frankfurt, waar een pak glasvezelkabels samenkomt. De Duitsers bespioneerden zeker tien kabels die worden beheerd door Belgacom, het huidige Proximus. 'De regering moet hierop reageren', aldus Stefaan Van Hecke (Groen).

De details over de afluisteroperatie werden deze voormiddag vrijgegeven door de Oostenrijkse groene politicus Peter Pilz. Hij kreeg een lijst in handen met een ‘prioriteitenlijst’ die de Amerikaanse inlichtingendienst NSA had opgesteld voor de Duitse BND.

De NSA is gespecialiseerd in het onderscheppen van communicatie. Dat werd ruimschoots aangetoond door documenten die klokkenluider Edward Snowden lekte en onder meer in De Standaard verschenen.

Maar de afgelopen weken voegde het Duitse weekblad Der Spiegel een bijzonder Europees hoofdstuk toe aan de onthullingen over massaspionage. Der Spiegel bracht aan het licht dat de NSA zeer intensief samenwerkt met de Duitse inlichtingendienst. Hun gezamenlijke operatie kreeg de codenaam ‘Eikonal’.

Het komt er daarbij op neer dat de Duitse inlichtingendienst communicatie (zoals telefoongesprekken of internetverkeer) onderschept. De spionage vindt plaats in Duitsland, maar is in de eerste plaats gericht tegen buitenlandse doelwitten.

De massa aan gegevens die de BND verzamelt, wordt dan doorzocht aan de hand van trefwoorden die de NSA bepaalt. Dat kunnen namen zijn van terreurverdachten, maar even goed e-mailadressen bij multinationals of overheidsinstellingen. Met andere woorden: via de Duitse inlichtingendienst doet de NSA aan economische en diplomatieke spionage in Europa.

Eén van de plekken waar de Duitse BND massaal gegevens onderschept, is een knooppunt van glasvezelkabels in Frankfurt. Langs zo’n kabels loopt internationale communicatie. Bedrijven en organisaties kunnen bij telecomproviders zoals Proximus (het vroegere Belgacom) bandbreedte op dit soort kabels huren om zich van een vlotte communicatie te verzekeren.

Op de ‘prioriteitenlijst’ die de Oostenrijker Pilz te pakken kreeg, staan 15 telecomkabels die vertrekken of aankomen in Brussel (zie hieronder). Het gaat onder meer om een Belgacomlijn die van Brussel over Duitsland naar het Sloveense Ljubljana loopt. Andere kabels lopen tussen Brussel en Praag, en zelfs Brussel en Moskou.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke, gespecialiseerd in inlichtingendiensten, vindt dat toezichthouder Comité I een onderzoek moet opstarten naar de Duitse spionage. 'Het kan niet zomaar dat de ene Europese bondgenoot de andere bespioneert. Het is ongehoord dat de Duitse inlichtingendienst zich voor de kar laat spannen van de NSA. De regering moet hier op reageren.'

Proximus zegt geen enkele indicatie te hebben dat deze afluisterpraktijken zouden hebben plaatsgevonden. ‘Diegenen die deze zaak hebben aangebracht mogen ons alle nuttige info bezorgen. Momenteel beschikken we niet over de nodige elementen om hierop te reageren. Wij zullen deze zaak uiteraard grondig onderzoeken’, klinkt het nog.

Minister van Digitale communicatie en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) heeft aan telecomregulator BIPT gevraagd een onderzoek op te starten. 'Als blijkt dat de beweringen over de grootschalige afluisterpraktijken van de Duitse geheime dienst correct blijken zal Duitsland zelf ook wat uit te leggen hebben', aldus minister De Croo.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in