De Amerikaanse conservatieve politicus Rick Santorum wil opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Hij hoopt dat de Republikeinen hem nomineren om het op te nemen tegen Hillary Clinton bij de verkiezingen in 2016.

In 2012 deed de vroegere senator van Pennsylvania ook een poging om in het Witte Huis te komen, maar legde hij het in de voorverkiezingen af tegen Mitt Romney. Hij won toen in de voorverkiezingen elf staten.

Santorum presenteert zichzelf als sociaal-conservatief en staat bekend als fel tegenstander van legalisering van abortus, van het homohuwelijk en de aanwezigheid van homoseksuelen in het leger.

‘Spreading Santorum’

Als u overigens op internet zoekt naar ‘Santorum’ is de kans groot dat u op ‘spreading Santorum’ uitkomt. Spreading Santorum is een internetfenomeen met bijbehorende website waarbij het neologisme santorum gedefinieerd wordt als ‘een mengsel van glijmiddel en uitwerpselen’. Het neologisme werd in 2003 door Dan Savage geïntroduceerd naar aanleiding van negatieve uitlatingen van Amerikaans politicus Rick Santorum over homoseksualiteit. De internethype en bijbehorende media-aandacht zaten Santorum tijdens de voorverkiezingen in 2012 behoorlijk in de weg.

Andere kandidaten

Binnen de Grand Ole Party (GOP) neemt Santorum het op tegen vijf andere zelfverklaarde presidentskandidaten, dit aantal kan nog aandikken. De huidige kandidaten bij de Republikeinen zijn Carly Fiorina, voormalig ceo van computerbedrijf Hewlett-Packard, de gepensioneerde neurochirurg Ben Carson, oud-gouverneur Mike Huckabee en de senator Rand Paul, Ted Cruz en Marco Rubio.

Ook Jeb Bush, de broer van ex-president George Bush, wordt beschouwd als kandidaat voor de Republikeinen.

Bij de Democraten zijn Hilly Clinton en de partijloze senator Bernie Sanders in de race voor het Witte Huis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig