De Britse koningin Elisabeth heeft in haar openingsrede van het parlementaire jaar bevestigd dat de nieuwe regering voor het einde van 2017 een referendum over het EU-lidmaatschap wil organiseren.

In haar ‘Queen’s Speech ’ kondigt Elisabeth elk jaar aan welk beleid de regering de komende twaalf maanden wil voeren. De toespraak van woensdag is de eerste sinds de verkiezingsoverwinning van Camerons Conservatieve Partij begin deze maand.

Zo houdt premier David Cameron zoals gekend vast aan zijn belofte om ‘de relatie van het Verenigd Koninkrijk met de EU te heronderhandelen en hervormingen na te streven in het belang van alle lidstaten’.

Binnenkort wordt in het parlement wetgeving neergelegd die de organisatie van het referendum mogelijk moet maken, luidde het in Westminster. Wellicht gebeurt dat morgen al. De precieze vraag die zal worden gesteld, is nog niet duidelijk.

Groot-Brittannië mag zich verder verwachten aan belastingverlagingen, immigratiebeperkingen en initiatieven die Schotland, Wales en Noord-Ierland meer autonomie moeten bezorgen, zo kondigde de inmiddels 89-jarige Queen aan.