80 personen getest op tbc na dood 14-jarig meisje in Herzele
Het Sint-Paulusinstituut in Herzele Foto: Google Streetview

In het Sint-Paulusinstituut in het Oost-Vlaamse Herzele worden woensdag ruim 80 leerlingen en leerkrachten getest op tbc.

Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid bekendgemaakt. De grootschalige test komt er nadat vorige week maandag een 14-jarig meisje stierf aan complicaties ten gevolge van de besmettelijke longziekte.

64 van de 80 geteste personen zijn leerlingen, de overigen zijn leerkrachten. ‘Het gaat vooral om mensen die contact hadden met de overleden medeleerlinge’, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Op de speelplaats, in de ochtendstudie of in de refter.’

De resultaten van de zogenoemde ‘tuberculinehuidtest’ worden volgende week maandag verwacht. Afhankelijk daarvan kan dan worden beslist al dan niet nog meer mensen te testen.

Vorige week werden alle medeleerlingen uit de klas van het overleden meisje overigens al getest. Daaruit bleek dat 1 leerlinge besmet was. Die tiener krijgt momenteel een zogenoemde ‘profilactische behandeling’. Bij twee andere leerlingen waren de resultaten twijfelachtig. Zij worden over twee maanden opnieuw getest.