Wetsvoorstel om hiv-test bij verdachten verkrachting verplicht te maken
De kamercommissie Justitie buigt zich vandaag over een wetswijziging waardoor verdachten van bepaalde misdrijven verplicht kunnen worden een bloed- of speekseltest te ondergaan.

Hiv-arts Bea Van der Gucht en haar collega’s van het UZ Gent bonden twee jaar geleden de kat de bel aan met een open brief in deze krant (DS 30 mei 2013). De boodschap? Het lage aantal aangiftes van verkrachtingen staat niet los van de manier waarop slachtoffers behandeld worden. De daders zijn ‘niet eens’ verplicht een hiv-test te ondergaan. Gevolg: bij het kleinste vermoeden van besmetting moet het slachtoffer preventief een maand lang zware en dure medicatie slikken. 

Na die open brief kwam er op initiatief van kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) een wetsvoorstel. ‘Aangezien een bloedtest niet onder dwang afgenomen kan worden (voornamelijk wegens het risico op besmetting in weerspannige situaties, red.), zal bij weigering een speekseltest bevolen worden’, legt Van Cauter uit. 

De wetswijziging komt niet alleen tegemoet aan verkrachtingsslachtoffers, maar kan ook nuttig zijn na bijt- of prikincidenten. ‘Zo gebeurt het dat mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken fysiek aangevallen worden tijdens een uitwijzing’, illustreert het liberale kamerlid. In een context van intraveneus druggebruik, bijvoorbeeld, kan dan weer hepatitis voorvallen.

Het (zelf geamendeerde) wetsvoorstel van Carina Van Cauter sluit aan bij het recent aangekondigde actieplan van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) om seksueel geweld aan te pakken (DS 8 april). 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in