Angela Merkel opnieuw machtigste vrouw ter wereld
Angela Merkel Foto: AFP

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes heeft Duits bondskanselier Angela Merkel liefst voor het vijfde jaar op rij verkozen tot machtigste vrouw ter wereld. Dat heeft het blad dinsdag zelf bekendgemaakt. Merkel laat Hillary Clinton en Melinda Gates achter zich.

In totaal is het al de tiende keer dat Merkel de lijst aanvoert. Voor Clinton gaat het om een sterke stijging, want vorig jaar stond ze nog op de zesde plaats in de ranking. Gates stond dan weer vorig jaar ook al op drie, en Janet Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, zakte van de tweede naar de vierde plaats. Ze wordt gevolgd door Mary Barra, de CEO van General Motors.

Merkel voert de lijst opnieuw aan om verschillende redenen, meent het zakentijdschrift. ‘In december 2014 heeft ze een derde mandaat van vier jaar gekregen aan het hoofd van de meest dynamische economie van Europa, waardoor ze de langst dienende verkozen staatshoofd van de EU is. Daarnaast bood ze ook weerstand tegen een nationale recessie tijdens de mondiale economische crisis, en probeert ze volop de Griekse economie te doen heropleven.’

In totaal telt de lijst dit jaar 19 nieuwkomers, onder wie de 25-jarige zangeres Taylor Swift op plaats 64. Onder meer zangeres Lady Gaga en het Braziliaanse model Gisele Bündchen verdwenen dan weer.

Hieronder vindt u de volledige top tien:

1. Angela Merkel, Duits bondskanselier

2. Hillary Clinton, Amerikaanse presidentskandidaat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken

3. Melinda Gates, filantroop

4. Janet Yellen, voorzitter Federal Reserve

5. Mary Barra, CEO van General Motors

6. Christine Lagarde, IMF-directeur

7. Dilma Rousseff, Braziliaanse presidente

8. Sheryl Sandberg, COO van Facebook

9. Susan Wojcicki, CEO van YouTube en Google

10. Michelle Obama, First Lady van de Verenigde Staten.