Rekenhof steekt hand niet in het vuur voor opbrengst kaaimantaks
Foto: Photo News

Het Rekenhof heeft geen flauw idee of de nieuwe kaaimantaks op ingewikkelde financiële constructies in het buitenland dit jaar effectief 50 miljoen euro zal opbrengen, zoals de federale regering vooropstelt. ‘Wij kunnen dat niet inschatten en ik denk dat de regering het ook niet kan’, zei Rudi Moens van het Rekenhof dinsdag in de Kamer.

De kaaimantaks - ook wel doorkijktaks genoemd - is erg moeilijk te ramen. ‘We weten niet of de schatting van vijftig miljoen euro te laag of te hoog is’, aldus Moens, die dinsdag in de Kamer uitleg gaf bij de doorlichting van de jongste begrotingscontrole. Het totale vermogen dat in aanmerking komt, het geschatte rendement daarop, het aandeel voorafbetalingen en de eventuele mogelijkheid om aan de taks te ontsnappen zijn stuk voor stuk parameters die nog zeer onzeker zijn.

‘Hoe waarheidsgetrouw de schatting is, zal de toekomst moeten uitwijzen’, aldus Moens, die eenzelfde ‘inherente onzekerheid’ ziet bij de nieuwe karaattaks voor de diamantsector. Maar hij sluit zeker niet uit dat de schatting van de regering best accuraat zou blijken.

Te weinig doorgestort naar deelstaten

Voorts merkte het Rekenhof in haar rapport op dat het federale niveau volgens de jongste cijfers 124 miljoen euro te weinig heeft doorgestort aan de deelstaten. De oppositie beschouwde dat als kritiek op de regering, maar dat is het niet, aldus Moens. ‘Men gebruikt de economische parameters van februari en is dus volledig correct met de wet, maar aan de hand van recentere cijfers zien we intussen alweer een verschil.’

Achterstallige facturen Justitie

Het Rekenhof is minder tevreden met het voornemen om 101 miljoen euro aan achterstallige facturen bij Justitie op vorige boekjaren te boeken. Misschien krijgt de regering daarvoor toch groen licht van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR), maar een gezonde situatie is het in elk geval niet, oordelen Moens en zijn collega’s.

Verzet ook het INR zich, dan komt trouwens de 200 miljoen euro in gevaar die de regering dit jaar specifiek heeft uitgetrokken voor extra investeringen in veiligheid. De regering houdt dat potje immers achter de hand om desnoods alsnog de achterstallige facturen mee te betalen. Iets wat dus onvermijdelijk een impact zou hebben op de uitgaven die op vlak van veiligheid mogelijk zijn, waarschuwde het Rekenhof nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig