Inspanning vergt ontspanning: tips voor de ideale pauze
Foto: AFP

Studeren mag nog zo verrijkend zijn, het favoriete moment van elke student blijft het kwartier of halfuur waarin de boeken mogen gelaten worden voor wat ze zijn. De pauze. En zoals studeren de nodige instructies en tips vereist, heeft ook de pauze een handleiding nodig. Wij raadpleegden deskundigen en studenten en serveren u de ideale study break.

1. Neem elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze. Je mag nog zo'n bolleboos zijn of het examen nog zo dichtbij, de leerstof die je er na twee uur nog probeert in te stampen, zal amper blijven hangen. Tijdens een pauze gun je je hersenen de tijd om de geziene leerstof te verwerken en zich op te laden voor de volgende rit.

2. Even naar de wc hollen geldt niet als een volwaardige pauze, maar te lang mag ze ook niet duren. Een kwartier is al voldoende, tijdens de middag kun je je wel een halfuur tot een uur permitteren.

3. Hou studeer- en vrijetijdruimte duidelijk gescheiden. Zelfs al woon je in een kleine studio: eten doe je maar beter niet aan je bureau en probeer elke pauze buiten je studeerkamer, bij voorkeur buitenshuis, door te brengen.

4. Gun je hersenen rust: doe iets wat weinig concentratie en inspanning vergt en waar bij voorkeur geen smartphone, televisie of computer voor nodig is. Facebook of de volgende aflevering van ‘Game of thrones’ zijn er ’s avonds of na de examens ook nog. Een mooie suggestie zijn klassiekers als Jommeke of de Rode Ridder: een beetje tekst, veel prentjes, ideale ontspanning. Kleurprenten voor volwassenen vind je tegenwoordig ook overal.
Een doctoraatstudent vertelt ons: 'Ik heb nooit zo snel en efficiënt gestudeerd als in die examenperiode waarin ik mijzelf toestond één hoofdstuk Harry Potter te lezen na elk gestudeerd hoofdstuk.'

5. Wissel al die mentale inspanning af met een fysieke activiteit. Je bezorgt er je hersenen een gezonde portie zuurstof mee en kan er heel wat opgebouwde frustratie en spanning in kwijt. Lopen, fietsen, een potje zwerkbal, yoga, twintig push-ups of gewoon een wandeling rond de blok doen wonderen. Zonder compleet uitgeput opnieuw aan je bureau aan te schuiven, welteverstaan. Mediteren kan het ultieme zen-moment bieden, op voorwaarde dat je natuurlijk weet hoe het moet.

6. Lachen is gezond. Een goede lachbui geldt misschien wel als de ultieme vorm van ontspanning. YouTube-filmpjes met katten of een aflevering van 'Friends' kunnen daarbij zeker helpen, maar tv- of computerschermen zijn, opnieuw, niet ideaal. Nog beter: zet een lachsessie in gang met je kot- en lotgenoten. In tijden van examenstress en vermoeidheid heb je vermoedelijk weinig nodig om de slappe lach te krijgen. Op voorwaarde dat je er vervolgens niet de halve dag mee blijft zitten.

7. Ook muziek doet wonderen. Bewaar de meest dansbare songs voor tijdens de pauze. Volumeknop volledig open en alles geven.

8. Studeren is een relatief solitaire gebeurtenis. Probeer dus ook wat sociale momenten in te lassen. Voorkom daarbij wel dat het té of helemaal niet gezellig wordt: te lang blijven plakken op café of een knallende ruzie met je lief zijn opnieuw weinig bevorderlijk voor het blokken.

9. Koppel het nuttige aan het aangename: kamer stofzuigen, gras afmaaien, taart bakken, boodschappen doen, strijken.

10. Een power nap is toegestaan, mits je het juist doet. Een dutje mag niet langer dan 20 minuten duren en doe je idealiter tussen 13.00 en 15.00. Ze verhogen je cognitieve vaardigheden zonder je ritme overhoop te halen.

11. Het ideale tussendoortje: een handvol pindanoten of studentenhaver. Ze bevatten lecithine, een stof die nuttig is voor de communicatie tussen de hersencellen en vormen zo het meest gezonde en onschadelijke pepmiddel. Al trappen we hier waarschijnlijk een open deur mee in, het kan niet genoeg gezegd: probeer in het algemeen voor gezonde en licht verteerbare voeding te gaan, met drie maaltijden per dag en af en toe een tussendoortje.

12. Inspanning en ontspanning moeten gelijk opgaan: wil je de avond voor je examen wat langer doorwerken, dan moet je ook in verhouding pauze blijven nemen.

13. Sluit je aan het einde van de dag de boeken, ga dan niet rechtstreeks naar bed, maar doe op zijn minst nog een halfuurtje iets ontspannends. Je staat nu aan de vooravond van de belangrijkste pauze van de dag: zorg dat je voor een minimale nachtrust van zeven tot negen uur gaat.