Ambachtelijk bier boomt
Foto: Dieter Telemans
Er zijn 70 procent meer brouwerijen in België dan vijf jaar geleden. Een forse stijging die vooral te danken is aan de opkomst van kleine, zelfstandige brouwers. We drinken minder bier, maar we lusten liever een speciaalbiertje dan een pint.

Welgeteld 247 brouwerijen waren er aan het einde van 2014 in ons land, en dat is goed nieuws. De neergang lijkt gestopt. Rond 1900 waren er nog meer dan 3.000 brouwerijen, maar in de loop van de 20ste eeuw kochten de grote brouwers, met Interbrew – het huidige AB Inbev – op kop, zowat alles op. In 2000 waren er daardoor nog hoop en al honderd brouwerijen over.

Sindsdien gaat het aantal stilletjes weer de hoogte in, maar de laatste vijf jaar gaat het opvallend snel. In die periode zijn er 70 procent meer brouwerijen bijgekomen, blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Het gaat dan vooral om kleine, artisanale brouwers.

‘Een opsteker in een tijd van economische crisis, waarin de bierconsumptie bovendien nog altijd daalt’, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). ‘Achter die kleine brouwerijen zit enorm veel passie. Vaak is het een uit de hand gelopen hobby, het is zeker niet zo dat ze er allemaal rijk van worden. Dus moet de overheid maken dat die zelfstandige brouwers ondersteund worden.’

Meer proeven, minder zuipen

‘Van 145 naar 247 brouwerijen in vijf jaar tijd, daar sta ik zelf wat van te kijken’, zegt bierkenner Ben Vinken.

‘Vroeger zopen we meer, nu proeven we meer’, zegt Vinken. ‘De consumptie van pils staat al enkele jaren onder druk, terwijl de speciale bieren blijven groeien. De consument laat zich niet meer alleen door de marketing dicteren wat hij drinkt. We zijn op zoek naar authentieke producten, naar artisanale brouwkunst, naar andere smaken.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig